Verplicht vervroegde vakantie door asbest

Kids in Hulst hebben eerder vakantie gekregen. De reden waarom is minder fraai, want bij drie basisscholen in de gemeente Hulst zijn asbestvezels in de schoolgebouwen gevonden. Het gaat om de Moerschansschool in Hulst, De Oostvogel in het dorp Lamswaarde en de Sint Jozefschool in de dorpskern Nieuw-Namen. De gemeente Hulst heeft daarom de drie scholen met de schokkende vondst verplicht laten sluiten.

De asbestvezels in de drie bovengenoemde scholen zijn aangetroffen in convectorputten van de cv-installatie. Momenteel vindt er nader onderzoek plaats. De kinderen mogen niet naar school totdat er meer bekend is over het probleem.

Asbest & gezondheid

Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid. Als losse asbestvezels worden ingeademd lopen zij vast in de kleine luchtwegen en longblaasjes. Daar worden de kleine vezels opgenomen door macrofagen (opruimcellen). Vezels die hiervoor te groot zijn, kunnen gaan wandelen in de weefsels. Ook kunnen zij zich via de lymfebanen verspreiden en zo terechtkomen op plaatsen ver verwijderd van de kleine luchtwegen. Opgehoeste losse vezels en macrofagen kunnen worden ingeslikt en verlaten het lichaam via het darmstelsel.

Ziekten door Asbest:

Als gevolg van blootstelling aan asbest, kunnen verschillende asbestziekten ontstaan:

  • Longkanker
  • Verdikking
  • Mesothelioom zowel aan longvlies, buikvlies als hartzakje

De meeste ziekten openbaren zich pas tientallen jaren nadat de blootstelling aan asbest heeft plaatsgevonden en zijn niet of nauwelijks te genezen. In Nederland sterven volgens de Gezondheidsraad jaarlijks naar schatting zo’n 1600 mensen aan asbestziekten.

Lees ook:Asbest gevaarlijker dan gedacht
Lees ook:Asbest veel gevaarlijker dan gedacht
Lees ook:Slachtoffers van asbest krijgen 16.000 euro
Lees ook:Kankerpatiënte stelt Oosterpoort aansprakelijk voor ziekte
Lees ook:We leven minder lang door luchtverontreiniging

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>