Vrouwen met chronische blaasontsteking gezocht

Vrouwen met steeds terugkerende blaasontstekingen kunnen meedoen aan twee onderzoeken naar de mogelijk heilzame effecten van capsules met melkzuurbacteriën (probiotica) of capsules met een extract van de cranberry (veenbes). Beide studies worden gecoördineerd vanuit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Aan het onderzoek naar het effect van melkzuurbacteriën ter voorkoming van blaasontsteking kunnen vrouwen meedoen die de overgang achter de rug hebben. Voorwaarde voor deelname is dat ze met ten minste drie blaasontstekingen per jaar kampen.

Van de 280 benodigde deelnemers aan het onderzoek krijgt de helft een lage onderhoudsdosis van het antibioticum co-trimoxazol. De andere helft krijgt speciale melkzuurbacteriën in capsules.

Voor de tweede studie zijn 280 vrouwen nodig die nog niet in de overgang zijn en die eveneens kampen met terugkerende blaasontstekingen. In dit onderzoek wordt het effect van het slikken van capsules met een cranberryextract vergeleken met dat van het antibioticum co-trimoxazol.

Inmiddels doen al ongeveer 350 vrouwen mee aan beide studies. Voor een goede studieopzet zijn echter nog ruim 200 vrouwen nodig.

Finse onderzoekers meldden in 2001 positieve effecten van het dagelijks drinken van 50 milliliter cranberrysap. Daarnaast hebben Canadese onderzoekers gevonden dat het slikken van capsules met bepaalde melkzuurbacteriën de kans op een blaasontsteking kleiner maakt.

AMC-arts en studiecoördinator Mariëlle Beerepoot wijst erop dat het effect van cranberrysap en melkzuurbacteriën destijds alleen is vergeleken met een neppreparaat. Het effect van beide natuurlijke middelen is niet vergeleken met de resultaten van het dagelijks toedienen van lage doses antibiotica ter voorkoming van blaasontsteking.

De nieuwe onderzoeken moeten uitwijzen of cranberrysap en melkzuurbacteriën volwaardige alternatieven zijn voor de gangbare onderhoudsdosering met antibiotica. Probleem met deze laatste aanpak is dat de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken nogal eens ongevoelig raken voor antibiotica, waardoor de behandeling geen effect meer heeft.

Vrouwen die geïnteresseerd zijn in deelname aan een van beide studies, waaraan diverse Nederlandse ziekenhuizen meedoen, kunnen contact opnemen met Mariëlle Beerepoot, liefst per e-mail via [email protected]. Vrouwen die niet beschikken over een internetaansluiting kunnen bellen naar 020-5667921.

Bron: Reformatorisch Dagblad 

Lees ook:‘Cranberrysap voorkomt geen blaasontsteking’
Lees ook:‘Te vaak antibiotica bij blaasontsteking’
Lees ook:Blaasontsteking blijft goed te behandelen met antibiotica
Lees ook:Nederlanders slikken het minste antibiotica van Europa
Lees ook:Blaasontsteking levensbedreigend door antibiotica-resistentie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>