Zorgen om uitblijven nieuwe antibiotica


De farmaceutische industrie heeft geen antwoord op de vraag naar nieuwe antibiotica. Met de vergrijzing en de verwachte toename van het aantal mensen dat in ziekenhuizen is opgenomen, is dat zorgelijk.

Dat heeft Emea-directeur Thomas Lönngren zondag in Amsterdam gezegd bij de opening van een internationaal congres van farmaceutische wetenschappers.

,,Er zit gewoonweg geen antibiotica in de pijnlijn van de industrie'', zei Lonngren, die de dagelijkse leiding heeft van de Europese geneesmiddelenbewaker Emea.

Lönngren zei zich zorgen te maken over de verwachte stijging van geneesmiddelen. Dat is een gevolg van het grote aantal medicijnen, dat wordt ontwikkeld maar niet op de markt komt omdat ze niet voldoende werken, dan wel te veel bijwerkingen hebben.

Volgens de Engelsman David Nicholson, topman bij Organon, loopt het onderzoek tegenwoordig vaak in een later stadium vast, nadat al veel miljoenen euro's zijn geïnvesteerd. Voor de ontwikkeling van een medicijn wordt vaak een periode van zeven jaar gerekend.

Met het congres, dat tot en met woensdag duurt, willen de ruim 2000 wetenschappers uit 77 landen het wantrouwen ten opzichte van de farmaceutische industrie doorbreken.

Nicholson constateerde een verbetering van het klimaat, onder meer dankzij het Top Instituut Pharma, dat de vroegere minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) in het leven heeft geroepen. Daarin werken wetenschappers en industrie samen.

Bron: trouw.nl 

 

Lees ook:Labyrint over antibioticaresistentie
Lees ook:‘Nederland benut medisch onderzoek onvoldoende’
Lees ook:Farmaceuten laten zich van slechtste kant zien
Lees ook:Landelijk telefoonnummer voorgelezen bijsluiter
Lees ook:Farmaceutische industrie gaat gebukt onder slecht imago

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>