Farmaceuten laten zich van slechtste kant zien

De farmaceutische industrie heeft zich enorm laten kennen door zich in een brief – in handen van dagblad Trouw – te verzetten tegen het uitbannen van een aantal soorten antibiotica. Het massale antibioticagebruik in de veesector is er mede verantwoordelijk voor dat resistentie tegen antibiotica steeds vaker bij mensen voorkomt. Maar de farmaceuten laten hier zien dat geld verdienen voor hen nog altijd belangrijker is dan het maatschappelijk belang.

Want dat er iets moet gebeuren staat vast. Er is bijna geen land waar dieren zoveel (preventieve) antibiotica krijgen toegediend als in Nederland. Dit leidt ertoe dat steeds meer bacteriën resistent worden voor deze medicijnen.

Dat heeft ook gevolgen voor de gezondheidszorg van de mens. In ziekenhuizen worden artsen in toenemende mate geconfronteerd met infecties die niet meer reageren op de gangbare antibiotica.

En dus moet het antibioticagebruik in de intensieve veeteelt omlaag, heeft de minister besloten. Dit jaar nog met 20% en in 2012 met 50% ten opzichte van 2009.

Sommige medicijnen die gelden als uiterste redmiddel voor mensen bij wie andere geneesmiddelen niet meer helpen, moeten zelfs helemaal niet meer in de veehouderij gebruikt worden, vindt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

Dit zijn bijvoorbeeld fluoroquinolonen en derde en vierde generatie cephalosporinen. De farmaceutische industrie is hier uiteraard erg ongelukkig mee.

Maar hier mag toch wel een wat volwassener houding verwacht worden van een sector die er volgens mij in eerste instantie is om mensen en dieren beter te maken. Niet om ze zieker te maken!

Bron: Trouw

Lees ook:Zorgen om uitblijven nieuwe antibiotica
Lees ook:Farmaceutische industrie gaat gebukt onder slecht imago
Lees ook:Labyrint over antibioticaresistentie
Lees ook:‘Medicijnindustrie sponsort vooral lucratieve ziektes’
Lees ook:Patienten vragen te gemakkelijk om antibiotica

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>