Fabrikant heeft invloed op medicijngebruik patiënt


Fabrikanten van medicijnen kunnen indirect invloed uitoefenen op richtlijnen die voorschrijven hoe patiënten behandeld moeten worden. Dat heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid vrijdag gezegd.

Hij stelt voor dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vervolgonderzoek doet naar de kwestie.

Door 'financiële banden' met patiëntenverenigingen, belangenorganisaties en leden van commissies die de richtlijnen voor de behandeling van ziektes bepalen, kan "de farmaceutische industrie inderdaad indirecte invloed uitoefenen op de totstandkoming van behandelrichtlijnen", aldus Klink.

Tegelijkertijd stelt de gezondheidsinspectie dat bij richtlijnen die mede zijn opgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg (CBO) niet of nauwelijks invloed door de farmaceutische industrie wordt uitgeoefend.

"Bij het opstellen van behandelrichtlijnen door patiëntenverenigingen en andere belangenorganisaties is het gevaar van ongewenste invloed vanuit de farmaceutische industrie groter", aldus de IGZ.

De organisaties worden namelijk vaak gesponsord door de bedrijven. Bovendien ontbreekt het hen aan ervaring. De invloed die de fabrikanten hebben, loopt via gezaghebbende personen op een bepaald medisch vakgebied, aldus de inspectie.

Volgens de IGZ is het echter vrijwel onmogelijk om gezaghebbende personen aan te trekken die geen enkele band met fabrikanten hebben.  

In het vervolgonderzoek wil de IGZ uitzoeken welke banden de opstellers van de richtlijnen voor behandeling hebben met de farmaceutische industrie.

Bron: nu.nl 

Lees ook:‘Belangenverstrengeling artsen aan banden’
Lees ook:‘Medicijnindustrie sponsort vooral lucratieve ziektes’
Lees ook:Patiënt kiest voor kwaliteit, werkgever voor voordeel
Lees ook:Farmaceutische industrie gaat gebukt onder slecht imago
Lees ook:‘Cardiologen Spijkenisse maakten grote fouten’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Fabrikant heeft invloed op medicijngebruik patiënt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>