Aan dood ontsnapt na laserbehandeling


Twee spataderpatiënten zijn de afgelopen maanden aan de dood ontsnapt na een laserbehandeling in de Rotterdamse polikliniek De Blaak.

Bij de laserbehandeling – volgens medici een routineklus – bleef een honderdtwintig centimeter lange, flinterdunne metalen draad achter in de behandelde ader.

Die draad is door de bloedvaten gaan zwerven en in het hart van de patiënten terechtgekomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) was al een onderzoek gestart naar een eerste calamiteit in De Blaak. Gistermiddag werd een onderzoek naar het tweede geval aangekondigd.

Volgens directeur Boonen van De Blaak is de kliniek met spoed met eigen én externe deskundigen – onder wie prof.dr. Neumann van het Erasmus MC – een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen. „De betrokken arts staat gedurende dit onderzoek op non-actief.’’

Beide slachtoffers kwamen na de behandeling in De Blaak terecht in het Amphia Ziekenhuis in Breda, waar het tweetal ternauwernood kon worden gered. Het ziekenhuis heeft inmiddels aangifte gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het eerste incident deed zich vorig jaar voor bij een vrouw. Naar deze calamiteit doet de gezondheidsinspectie nu al een jaar onderzoek, op verzoek van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het Bredase ziekenhuis kreeg twee weken geleden een tweede, mannelijk slachtoffer op de operatietafel met eenzelfde draad in het hart. Ook deze patiënt had een behandeling ondergaan in De Blaak.

De inspectie wil niet ingaan op de inhoud van beide zaken, maar bevestigt dat ze in het eerste geval onderzoek doet in opdracht van het Openbaar Ministerie. De tweede zaak wordt als zelfstandig incident onderzocht.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam zal ook deze zaak onder de loep nemen, liet ‘medisch’ officier van justitie Van Eykelen gisteren via een woordvoerder weten.

Polikliniek De Blaak kwam vorig jaar september nog als beste Zuid-Hollands behandelcentrum voor spataderen uit de bus in een test van de Consumentenbond.

Bron: AD.nl 

Lees ook:Vaatchirurg voor de rechter
Lees ook:Spataderpoli hield informatie voor zich
Lees ook:Draad blijft levenslang in lichaam
Lees ook:OM onderzoekt privékliniek na dood patiënte
Lees ook:Cardioloog en internist Ruwaard ziekenhuis aangeklaagd

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Aan dood ontsnapt na laserbehandeling

  1. Ad

    Liever een ader die spat, dan dat je hart uit elkaar spat.

      /   Reply  / 
  2. yvie

    dit is tochniet normaal:S
    blij dat ze nog leven

      /   Reply  / 
  3. Sonja

    @Ad

    Dit gaat toch werkelijk nergens over. Heb je niks beters te doen Ad? Misschien je vrouwelijke collega’s lastig vallen ;-)

      /   Reply  / 
  4. ano

    het zou jou maar gebeuren , je zou tog verschrikkelijk in je broek schijten

      /   Reply  / 
  5. maria

    erg, heb volgende maand een afspraak

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>