Wat een ophef veroorzaakt Eluana in Italië!

Als de 38-jarige Eluana toch eens wist wat ze teweegbrengt in Italië…. Ze zou er spontaan wakker van worden!

De Italiaanse Eluana Englar ligt sinds haar ongeluk 17 jaar geleden in een onomkeerbare coma. Haar vader had na een lang juridisch gevecht van de rechter toestemming gekregen om de kunstmatige voeding van zijn dochter te beëindigen.

En dus werd ze afgelopen dinsdag naar een ziekenhuis gebracht waar ze mocht sterven.

Maar zo gemakkelijk gaat dat niet in het oerkatholieke Italië! Elena dreigt zelfs een constitutioneel crisis te ontketenen.

De rechtse regering van premier Silvio Berlusconi wil de euthanasie met een spoeddecreet tegenhouden, maar president Giorgio Napolitano weigert het decreet te tekenen.

Het decreet zou namelijk in strijd zijn met de eerdere rechterlijke uitspraak. Berlusconi heeft eerder laten weten dat hij het parlement bijeen zal roepen om het decreet alsnog goed te keuren als de president weigert te tekenen. Napolitano zou dan verplicht zijn alsnog zijn handtekening te zetten.

In het ziekenhuis in Udine waar Eluana nu is, is men donderdag al begonnen met het minderen van haar voeding.

Maar het zou dus zomaar kunnen gaan gebeuren dat dit weet teruggedraaid moet worden en Eluana het recht om te sterven wordt ontnomen. Ik hoop van harte dat dát niet gebeurt.

Bron: De Telegraaf

Zie ook: Italiaanse comapatiënte mag eindelijk sterven

Lees ook:Hypocriete Berlusconi ontketent machtsstrijd
Lees ook:Comapatiënte Eluana Englaro overleden
Lees ook:Vader Eluana Englaro vervolgd voor moord
Lees ook:Eluana Englaro is niet vermoord
Lees ook:Italiaanse comapatiënte mag eindelijk sterven

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Wat een ophef veroorzaakt Eluana in Italië!

  1. E

    Maar het zou dus zomaar kunnen gaan gebeuren dat dit weet teruggedraaid moet worden en Eluana het recht om te sterven wordt ontnomen. Ik hoop van harte dat dát niet gebeurt.

    Als men daadwerkelijk het recht heeft om te sterven, dan waarom leeft men? Als je leeft, dan leef je omdat je de mogelijkheid hebt ontvangen om te leven, wie beslist dat je leeft?? Zo kan ook niemand beslissen of de zogenaamde recht hebben te beslissen of ‘t dood!!!
    Het is ongelofelijk te denken dat men beweert het recht te hebben om te sterven of niet!! Wat weet men over Eluana?? Weet iemand of Eluana daadwerkelijk helemaal dood is? Dat ze niet kan horen of luisteren?? Weet iemand dit?? Het beslissen over het sterven van één mens is niet onder onze verantwoordelijkheid. De schrijver van dit artikel moet over het leven nadenken, want zoiets kan je niet eens denken..het recht ontnemen om te sterven..dit is geen spel, dit is één leven één mensenleven!!!

      /   Reply  / 
    1. sceptica

      Het lijkt me in zulke gevallen dat niet alleen kwantiteit (wel/geen leven) er iets toe doet, maar toch zeker ook kwaliteit van leven! Wat voor ‘leven’ heeft iemand die geen vorm van bewustzijn meer heeft, maar alleen door machines nog (lichamelijk) in leven is?

        /   Reply  / 
  2. Jeroen

    Helemaal mee eens Emanuele!

    Maar ik wil wel graag naar de basis van de discussie toe. Al dan niet sterven na 17 jaar coma is nu het punt van discussie, maar 17 jaar geleden is er al een fout gemaakt. Eluana is toen aan de apparatuur aangesloten om haar in leven te houden.
    Had het niet beter geweest haar toen al te laten sterven? Zonder apparatuur had ze niet in leven gebleven, dat staat vast. 17 Jaar geleden is er dus al beslist haar niet te laten sterven, haar in leven te laten blijven. Voor zover je van leven kunt spreken als er geen enkel bewustzijn meer is.
    De vraag is niet mag ze sterven, de vraag is wat mij betreft fundamenteler. Namenlijk had ze destijds in leven mogen worden gehouden, terwijl het lichaam en de geest het feitelijk al hadden opgegeven?

      /   Reply  / 
    1. S

      Als het toen gebeurde was het een ander verhaal. Maar aangezien nu de ouders na 17 jaar op eens beslissen..is eigenlijk onacceptabel..je kan je beslissing eenmaal niet omdraaien..dat gaat dus iets te ver!! Soms kan je helaas niet terug in de tijd, bij deze is het dan nodig je verantwoordelijkheid op jezelf nemen.
      Mijn complimenten Jeroen dat je zo reageert, want niet iedereen heeft hetzelfde respect voor de ander!! ZO hoort het!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>