Reuma is te voorspellen

Reuma is in de toekomst mogelijk te genezen, als je er maar op tijd bij bent. Dat bleek onlangs uit Leids onderzoek. Komende week promoveert onderzoeker Mark Nielen op zijn onderzoek waarin hij aantoont dat met behulp van een test te voorspellen is óf je reuma krijgt.

Door mensen met een verhoogd risico op reuma te testen op antistoffen, kan tijdig voorspeld worden of ze reuma aan het ontwikkelen zijn. En als dat zo is, dan kan door direct met de behandeling te beginnen, de ontwikkeling van de ziekte uitgesteld of mogelijk zelfs gestopt worden.

Dat stelt NIVEL-onderzoeker Nielen die vrijdag 27 februari promoveert bij VU medisch centrum.

Eenmaal ontstane gewrichtsschade door reumatoïde artritis is onherstelbaar. Daarom is het zo belangrijk om in een vroeg stadium de ziekte agressief te behandelen.

Mark Nielen concludeert dat al jaren voor de klachten van reuma beginnen antistoffen worden aangemaakt en ontstekingsstoffen te vinden zijn. Met behulp van antistoftesten kan bij gezonde mensen die een verhoogd risico hebben op de ziekte – bijvoorbeeld omdat ze pijnlijke gewrichten hebben of familieleden met reuma – reuma voorspeld worden.

Bron: NIVEL


Lees ook:Nieuwe test toont Q-koorts eerder aan
Lees ook:Ontwikkeling ziekte van Alzheimer beter te voorspellen
Lees ook:‘Alcohol verkleint de kans op reuma’
Lees ook:Nieuwe aanpak kan reuma mogelijk genezen
Lees ook:Kleine longtumoren beter op te sporen met ct-scan

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Reuma is te voorspellen

  1. Dina

    Dit is wel heel fijn! Goed nieuws!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>