‘Steeds meer jongeren hebben huidkanker’


Het aantal jongeren met huidkanker neemt sterk toe. Dat zegt de Belgische huidspecialist Rik Roelandts in de Belgische media.

‘Vroeger waren het alleen mensen van boven de vijftig of zestig, maar nu heb ik zelfs al een patiënt van achttien’, aldus de professor dermatologie aan de K.U.Leuven.

Hij denkt dat één van de oorzaken is dat jongeren meer van de zon genieten. Ze gaan vaker op reis naar zonnige bestemmingen en houden geen rekening met de gevaren van de zon. Daarbij zijn ze schaarser gekleed dan vroeger het geval was.

Overigens is er volgens Roelandts voorlopig nog geen reden tot paniek maar als de trend zich doorzet, zijn er mogelijk wel campagnes noodzakelijk die jongeren wijzen op de gevaren van de zon.

Ook Nederlandse wetenschappers trokken gisteren aan de bel. Dermatoloog Ellen de Haas van het Erasmus Medisch Centrum waarschuwde dat huidkanker in Nederland zwaar onderschat wordt. Volgens haar moeten zonaanbidders snel hun gedrag aanpassen als ze willen voorkomen dat ze over een paar jaar huidkanker hebben.

Volgens dr. Martino Neumann, voorzitter van het Huidfonds moet de overheid preventieve maatregelen treffen. Als goed voorbeeld noemt hij de photofinder, een apparaat dat een digitale fotoscan maakt van de patient en zo snel veranderingen van moedervlekken en andere oneffenheden kan opsporen.

De Velthuis Kliniek in Rotterdam beschikt over zo’n photofinder. Neumann meent dat screening met het aparaat in het zorgpakket van de zorgverzekeraars opgenomen zou moeten worden.

Bron: Gazet van Antwerpen

Lees ook:‘Zonnebrandcrème in het ziekenfonds’
Lees ook:Spray toont huidkanker in vroeg stadium aan
Lees ook:Bescherm je huid tegen huidkanker!
Lees ook:‘Een op de zes Nederlanders krijgt huidkanker’
Lees ook:‘Zorg voor patiënten met huidkanker in gevaar’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>