Blindedarm vaak onnodig verwijderd


Chirurgen verwijderen regelmatig een blindedarm waaraan niets mankeert. Dat blijkt uit onderzoek van radioloog Lodewijk Cobben aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Of een blinde darm verwijderd moet worden is eenvoudig te zien op een scan. Maar veel artsen slaan die scan over. Het gevolg: van alle 100 blinde darmen die verwijderd worden, was dat in 35% van de gevallen onnodig!

Cobben vindt daarom dat alle patiënten – en niet alleen de twijfelgevallen zoals nu de regel is – vóór het verwijderen van de blindedarm een echo, CT-scan of MRI moet krijgen.

Bij acute pijn rechts onderin de buik is een ontstoken blindedarm vaak de boosdoener. Maar de diagnose is op basis van de symptomen alleen moeilijk te stellen. Het gebeurt dan ook nogal eens dat er een gezonde blindedarm wordt verwijderd.

Toch is dat altijd nog beter dan af te wachten en er een perforatie optreedt, met levensbedreigende gevolgen.

De beeldvormende technieken – zoals een scho, CT-scan of MRI – die artsen tegenwoordig tot hun beschikking hebben, kunnen echter meer zekerheid geven bij de diagnose.

Cobben hield een schriftelijke enquête onder alle 105 Nederlandse ziekenhuizen. Van de 98 ziekenhuizen die de vragenlijst terugstuurden, deed meer dan de helft bij de meeste blindedarmpatiënten geen voorafgaand beeldvormend onderzoek.

Volgens de artsen voegt het extra onderzoek weinig toe aan de diagnose en vertrouwen ze liever niet op een echo. Bovendien wordt een patiënt bij een CT-scan blootgesteld aan kankerverwekkende röntgenstraling. Cobben neemt in zijn proefschrift, dat hij op 10 juni verdedigt, een aantal van deze bezwaren weg.

Bron: AMC

Lees ook:Kleine longtumoren beter op te sporen met ct-scan
Lees ook:PET-scan voorkomt overbodige operaties bij longkanker
Lees ook:Zegeltjes sparen voor een CT-scan
Lees ook:CT-scan verhoogt risico op kanker
Lees ook:CT-scan bij kind verhoogt kans op kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>