Nederlandse ouders klagen Amerikaanse farmaceut aan


De ouders van de 18-jarige Robert van der Maaten klagen de Amerikaanse producent van het antipsychotische geneesmiddel Zyprexa aan, omdat die volgens hen informatie over ernstige bijwerkingen heeft achtergehouden.

Medicijnfabrikant Lilly zou in de jaren negentig al hebben geweten dat het medicijn Zyprexa – dat onder meer wordt voorgeschreven bij psychoses en schizofrenie – diabetes kan veroorzaken. Maar dat hielden ze onder de pet om inkomstenderving te voorkomen. Dat meldde het actualiteitenprogramma Netwerk gisteravond.

Het tv-programma liet beelden zien van een oud-medewerker die vertelde dat hij van hogerhand te horen kreeg dat ze bijwerkingen van Zyprexa moesten minimaliseren.

De 18-jarige Robert kreeg diabetes na jarenlang Zyprexa te hebben geslikt. Hij kreeg het medicijn in 2000 voorgeschreven voor Gilles de la Tourette. Drie jaar later werd bij hem diabetes geconstateerd.

Zijn ouders wisten niet dat Zyprexa diabetes kan veroorzaken. Tot eind 2003 stond dat ook niet in de bijsluiter van het medicijn. De ouders van Robert eisen nu een schadevergoeding wegens gemaakte onkosten.

In januari van dit jaar heeft Lily 1,4 miljard dollar betaald om vergelijkbare Amerikaanse schadeclaims af te kopen. De medicijnfabrikant wilde gisteren niet voor de camera reageren, maar liet stelde wel in een schriftelijke reactie dat mensen met een ernstige psychische ziekte meer vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen zoals gewichtstoename en hogere bloedsuikerspiegels.

Lees ook:Diabetesmedicijn Avandia van de markt gehaald
Lees ook:Weinig bijwerkingen baarmoederhalskankerprik
Lees ook:Meisje (14) overlijdt na prik baarmoederhalskanker
Lees ook:Inspectie doet invallen in praktijk Chinese kruidendokters
Lees ook:Nog altijd vechten over rapport ADHD-medicijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>