Nederlandse zorgsector is klaar voor de Mexicaanse griep

Nederlandse zorginstellingen zijn goed voorbereid op de grieppandemie. Dat concluderen de Inspecties voor de gezondheidszorg en jeugdzorg (IGZ en IJZ) na onderzoek onder 1115 instellingen, zoals ziekenhuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg, huisartsenposten, ambulancediensten en jeugdzorginstellingen.

Afgelopen zomer riep Minister Klink van Volksgezondheid, mede namens minister Rouvoet van Jeugd en Gezin, de zorginstellingen op om met spoed plannen op te stellen waaruit blijkt hoe de zorg kan blijven doorgaan als de Mexicaanse griep komend najaar alsnog toeslaat.

De instellingen moeten in dat geval rekening houden met een grotere zorgvraag. Ze zullen wellicht meer patiënten moeten opvangen en tegelijkertijd te maken krijgen met ziek personeel.

Uit het onderzoek blijkt dat op dit moment 82% van de zorginstellingen de plannen klaar heeft. Op 15 oktober zal dat 97% zijn, hebben ze aangegeven. Het zijn vooral de kleinere zorginstellingen die nog niet over een plan beschikken. De grotere zorginstellingen, de ziekenhuizen en ambulancezorg zijn nagenoeg allemaal gereed.

In hun plannen hebben de zorginstellingen onder meer beschreven welke zorg altijd doorgang moet vinden en hoe ze dit gaan organiseren. Als mogelijke manieren om ziek personeel te vervangen noemen ze het schuiven met personeel, het uitbreiden van bestaande dienstverbanden, maar ook het inschakelen van studenten, vrijwilligers of familie is een optie.

De instellingen besteden verder in hun plannen aandacht aan de communicatie en infectiemaatregelen.

Klik hier voor het rapport.

Bron: IGZ

Lees ook:Bij griepklachten is ‘thuis blijven’ het devies
Lees ook:Griepvaccin wordt nauwelijks besteld
Lees ook:Patiënten op papier zieker dan in het echt
Lees ook:Wie krijgt het laatste IC-bed bij een massale griepuitbraak?
Lees ook:Medicatieveiligheid in zorginstellingen is onvoldoende

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>