Klink blijft achter viroloog Osterhaus staan

Viroloog Ab Osterhaus, die deze week in opspraak kwam vanwege zijn financiële belangen in een bedrijf dat meewerkt aan de ontwikkeling van griepvaccins, heeft altijd open kaart gespeeld over zijn relatie met het bedrijf ViroClinics. Dat stelt minister Klink van Volksgezondheid die daarmee achter zijn griepadviseur blijft staan.

Op de website van het ministerie van VWS beklemtoont Klink dat Osterhaus zelf aan de Gezondheidsraad heeft gemeld dat hij belangen heeft in ViroClinics.

De Gezondheidsraad besloot daarop om de viroloog van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam geen stemrecht te geven in de commissie die minister Klink moest adviseren over aankoop van de vaccins tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Hij mocht ‘slechts’ adviezen geven.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Klink dat ‘de adviezen van de Gezondheidsraad over Nieuwe Influenza A (H1N1) en vaccinatie daartegen, tot stand zijn gekomen met betrokkenheid van een groot aantal leden en adviseurs, waaronder hoogleraren van verschillende universiteiten die ieder een vooraanstaande positie innemen in hun vakgebieden.’ Osterhaus was slechts één van hen..

Klink vindt dat banden tussen wetenschappers en bedrijfsleven nodig zijn om goede vaccins te ontwikkelen. Dat mag misschien zo zijn, maar dan zou daar een standaard vergoeding tegenover moeten staan en geen bonus die afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf!

In de brief weerspreekt Klink tevens  dat Osterhaus ‘dè adviseur van de regering’ is, zoals hij met enige regelmaat in de media genoemd wordt.

Misschien wordt het dan eens tijd dat Osterhaus iets minder op televisie te zien is, want daarmee roept hij wel het beeld op dat hij een belangrijke rol in de hele besluitvorming rond de Mexicaanse griep speelt.

Lees ook:Kamer eist einde aan ‘dubbelrol’ van viroloog Ab Osterhaus
Lees ook:Dubieuze rol viroloog Ab Osterhaus
Lees ook:Nederland koopt 34 miljoen griepvaccins
Lees ook:Gezocht: testpersonen voor de griepprik
Lees ook:Osterhaus: supervaccin griep duurt nog jaren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>