‘Baarmoederhalskanker is uit te bannen’

Baarmoederhalskanker is zo goed als uit te bannen. Dat zegt professor dr. Chris Meijer van de afdeling pathologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, expert op dit gebied.

Jaarlijks krijgen ruim 600 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker en overlijden er ongeveer 200 aan de ziekte.

Die aantallen kunnen volgens Meijer fors worden teruggebracht als er een vernieuwde methode voor het zogeheten ‘uitstrijkje’ wordt ingevoerd, in combinatie met het inenten jonge meisjes met het HPV-vaccin dat baarmoederhalskanker kan voorkomen.

Hij is ook een voorstander van invoering van de thuistest, waarmee vrouwen zelf een uitstrijkje kunnen maken dat ze vervolgens zelf naar een laboratorium moeten opsturen.

Circa een kwart van de vrouwen reageert niet op de uitnodiging van de overheid om elke 5 jaar bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken. Meijer denkt dat die vrouwen met een thuistest wellicht wel bereikt kunnen worden en dat op die manier circa 100 gevallen van baarmoederhalskanker kunnen worden voorkomen.

Met een vernieuwde dna-methode is het mogelijk om uitstrijkjes veel effectiever te analyseren dan nu gebeurt: met het blote oog, via een microscoop. Dit zou volgens Meijer nog eens 75 tumoren kunnen voorkomen.

Samen met de inenting van 12-jarige meisjes met het HPV-vaccin, zou de ziekte zo goed als uit te bannen zijn, is de mening van de Amsterdamse baarmoederhalskankerexpert.

Bron: nu.nl

Lees ook:Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is
Lees ook:Thuistest effectief in opsporen baarmoederhalskanker
Lees ook:Thuistest vermindert aantal gevallen baarmoederhalskanker
Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker goedgekeurd
Lees ook:Thuistest voor opsporen baarmoederhalskanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Baarmoederhalskanker is uit te bannen’

  1. Annelies

    Cervarix en Gardasil zijn GEEN anti-baarmoederhalskanker vaccin’s !!!
    Dit moet Dr. Chris Meyer weten.
    Van de 127 soorten HPV-infecitie zijn er plm. 26 gevaarlijk tot zeer gevaarlijk. De vaccin’s beschermen mogelijk tegen twee van de soorten, nl. 16 en 18. Ieder meisje kan dus nog steeds baarmoederhalskanker krijgen , ondanks de vaccinatie. Daar komt bij, dat het vaccin lang niet de benodigde test-periode heeft ondergaan en we pas over minstens 15 jaar de resultaten weten.

    Ieder meisje dat nu wordt gevaccineerd met Cervarix is een proefkonijn.

    Deja Vu: Softenon en DES-hormoon !!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>