Eerste Nederlandse dode gemuteerde versie van Mexicaanse griep

Voor het eerst is in Nederland iemand overleden aan een gemuteerde variant van de Mexicaanse griep. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekend. De man overleed zondag in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Tot nu toe zijn er in Nederland 3 gevallen bekend waarin patiënten met Mexicaanse griep resistent bleken tegen de virusremmer oseltamivir (Tamiflu). De man die zondag overleed was een van hen. De patiënt was al ernstig ziek toen hij besmet raakte met het H1N1-virus.

Volgens het RIVM zijn veranderingen bij virussen heel gebruikelijk. Het is ook de reden dat het vaccin tegen de seizoensgriep elk jaar moet worden aangepast.

Eerder deze week werd ook al bekend dat er in Frankrijk en in Noorwegen in totaal 4 mensen zijn bezweken aan een gemuteerde vorm van het Mexicaanse griepvirus H1N1.

Wereldwijd zijn er enkele tientallen gevallen van resistentie tegen het H1N1-virus bekend. Tot nog toe hebben zij het virus nog niet overgebracht op anderen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beraadt zich op de nieuwe, zorgwekkende ontwikkelingen.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Derde sterfgeval resistent griepvirus
Lees ook:Opnieuw gezond Brits meisje (6) overleden aan Mexicaanse griep
Lees ook:14 nieuwe gevallen van Mexicaanse griep in ziekenhuis
Lees ook:Al 167 mensen overleden aan Mexicaanse griep
Lees ook:Mexicaanse griep eist wereldwijd bijna 1800 dodelijke slachtoffers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>