Medisch specialisten moeten salaris inleveren

Minister Klink van Volksgezondheid mag de tarieven van medisch specialisten korten. Dat heeft de rechter vanochtend gezegd in een kort geding dat de specialisten hadden aangespannen tegen de minister en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De rechter is van mening dat de specialisten met een gemiddelde omzet van 295.000 euro genoeg verdienen. Bovendien brengt het vrije ondernemerschap nu eenmaal risico’s met zich mee, aldus de rechter.

Minister Klink wil in dat de vrijgevestigde specialisten dit jaar 12,7% minder in rekening mogen brengen voor hun behandelingen. Op die manier probeert hij de forse overschrijdingen die afgelopen jaren zijn ontstaan, weg te werken.

Volgens eerste berekeningen van het ministerie van vws zou het om 375 miljoen euro gaan, later bleek daar nog eens 137 miljoen bovenop te komen.

De medisch specialisten hebben bezwaar tegen de tariefsverlaging omdat sommige vakgroepen meer hebben bijgedragen aan de overschrijdingen dan andere. Volgens de rechter is het huidige declaratiesysteem zo ingewikkeld dat het heel lastig te bepalen is hoe groot de overschrijding exact is en welke specialisten er vooral voor verantwoordelijk zijn.

Maar de overschrijdingen zijn zo fors, dat het algemeen belang op dit moment boven dat van de specialisten gaat, zo stelt de rechter. Bovendien is er geen direct spoedeisend belang om de korting omgedaan te maken, omdat de continuïteit van de medisch specialisten niet wordt bedreigd en de bezwaren van de specialisten later nog behandeld worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Mogelijk kan dan te veel opgelegde korting worden terugbetaald.

Klink werkt momentaal aan een alternatief voor het ingewikkelde declaratiestelsel. Het liefst zou hij zien dat de specialisten in loondienst van het ziekenhuis gaan werken.

De medisch specialisten lieten gisteren al weten dat ze bereid zijn om actie te voeren als de rechtbank vandaag de voorgenomen bezuiniging van minister Klink (Volksgezondheid) zou goedkeuren.

De Orde van Medisch Specialisten wil zo snel mogelijk de leden bij elkaar roepen om te bepalen wat te doen. De medici denken aan stiptheidsacties en het draaien van zondagsdiensten. ‘Zolang de patiënt er maar niet onder lijdt’, zei een woordvoerster dinsdag in het Reformatorisch Dagblad.

Bron: NRC

Lees ook:Salaris medisch specialist aan banden
Lees ook:De medisch specialisten zijn weer eens boos
Lees ook:Klink zet mes in salaris van medisch specialist
Lees ook:Klink pakt salarissen specialisten aan
Lees ook:Streep door bezuiniging ziekenhuizen

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Medisch specialisten moeten salaris inleveren

  1. Sjors

    Beste Amber (mooie naam overigens, mijn dochtertje heet ook zo)
    Ik lees uw blog’s zo nu en dan maar krijg de indruk dat u niet echt volledig (en van alle kanten) bent geinformeerd. In uw eerdere mailing (juli 2009) is de ondertoon ook nogal negatief richting de specialisten. Graag zou ik eens met u van gedachten wisselen in het hoe en waarom, wellicht dat u dan een wat andere kijk krijgt op de beroepspopulatie die dagelijks zeer hard werkt om de nederlandse gezondheidszorg zo hoog te houden als ie nu is (onze zorg staat wereldwijd als een van de beste aangeschreven).
    Graag tot wederhoor…

      /   Reply  / 
  2. Amber

    Natuurlijk werken artsen heel hard en daar mogen ze ook best goed voor betaald worden. Maar daar zijn uiteraard wel grenzen aan verbonden. Ik sta enigszins kritisch tegenover deze beroepsgroep -en dat hoor ik als journalist ook te zijn – omdat de specialisten jarenlang tonnen (Sommigen verdienen echt 5 of 6 ton) aan salaris hebben opgestreken zonder enige verantwoording af te leggen over hun functioneren aan het ziekenhuis waar zij werkten. Gelukkig worden er tegenwoordig weer functioneringsgesprekken gevoerd, maar het feit dat dat jarenlang niet is gebeurd en specialisten binnen hun eigen toko konden doen en laten wat ze wilden, vind ik onvoorstelbaar. Het heeft onze gezondheidzorg geen goed gedaan. Zie maar de berichtgeving over falende artsen/afdelingen in de afgelopen paar jaar (ook al zijn dat – hopelijk – incidenten).

    Of onze gezondheidszorg nog steeds als een van de beste aangeschreven staat, dat vraag ik me af. Maar mocht dat niet meer zo zijn, dan is dat zeker niet alleen aan de specialisten te wijten.

      /   Reply  / 
    1. Sjors&Katja van Pinxteren

      Beste Amber,
      Ik weet dat een journalist kritisch moet zijn maar volgens mij ook objectief. In deze berichtgeving is nogal wat subjectieve ondertoon te lezen. Mocht u/je willen dan zou ik graag eens persoonlijk over betreffende zaken met u praten.

        /   Reply  / 
  3. Joop

    Bloggers moeten salaris inleveren

    Minister Klink van Internet mag de tarieven van bloggers korten. Dat heeft de rechter vanochtend gezegd in een kort geding dat de bloggers hadden aangespannen tegen de minister en de Nederlandse Blogautoriteit (NBa). De rechter is van mening dat de bloggers met een gemiddelde omzet van 295.000 euro genoeg verdienen. Bovendien brengt het vrije ondernemerschap nu eenmaal risico’s met zich mee, aldus de rechter.
    Minister Klink wil in dat de vrijgevestigde bloggers dit jaar 12,7% minder in rekening mogen brengen voor hun verhandelingen. Op die manier probeert hij de forse overschrijdingen die afgelopen jaren zijn ontstaan, weg te werken.
    Volgens eerste berekeningen van het ministerie van Internet zou het om 375 miljoen euro gaan, later bleek daar nog eens 137 miljoen bovenop te komen.
    De bloggers hebben bezwaar tegen de tariefsverlaging omdat sommige blogs meer hebben bijgedragen aan de overschrijdingen dan andere. Volgens de rechter is het huidige verdienmodel zo ingewikkeld dat het heel lastig te bepalen is hoe groot de overschrijding exact is en welke bloggers er vooral voor verantwoordelijk zijn.
    Maar de overschrijdingen zijn zo fors, dat het algemeen belang op dit moment boven dat van de bloggers gaat, zo stelt de rechter. Bovendien is er geen direct spoedeisend belang om de korting omgedaan te maken, omdat de continuïteit van de blogsites niet wordt bedreigd en de bezwaren van de bloggers later nog behandeld worden door de Nederlandse Blogautoriteit (NBa). Mogelijk kan dan te veel opgelegde korting worden terugbetaald.
    Klink werkt momentaal aan een alternatief voor het ingewikkelde verdienmodel. Het liefst zou hij zien dat de bloggers in loondienst van het internet gaan werken.
    De bloggers lieten gisteren al weten dat ze bereid zijn om actie te voeren als de rechtbank vandaag de voorgenomen bezuiniging van minister Klink (Internet) zou goedkeuren.
    De Orde van Bloggers wil zo snel mogelijk de leden bij elkaar roepen om te bepalen wat te doen. De bloggies denken aan stiptheidsacties en het draaien van zondagsdiensten. ‘Zolang de reaguurder er maar niet onder lijdt’, zei een woordvoerster dinsdag in het Reformatorisch Dagblad.

      /   Reply  / 
    1. Ivo

      Dat zou mooi zijn als je zoveel met bloggen kon verdienen ;-)

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>