Klink zet mes in salaris van medisch specialist

Minister Klink is toch nog op zoek naar 1 miljard euro. Ik heb wel een idee waar hij (een deel van) het geld vandaan kan halen. Bij de medisch specialisten!

Dat heeft hij inmiddels zelf ook al ontdekt, want hij dreigt de salarissen van de medisch specialisten tot 2011 te bevriezen. Raar is dat niet, want de kosten van de specialisten zijn afgelopen jaar fors overschreden. Om precies te zijn met maar liefst 461 miljoen euro.

Oorzaak is een fout in het beloningssysteem van de artsen. Het gemiddelde loon van de medisch specialisten kwam daardoor uit op zo’n 225.000 euro en dat is 20% meer dan in 2008!

De medisch specialisten werken sinds 1 januari 2008 tegen één uniform uurtarief. Dat had uurtarief een einde moeten maken aan grote verschillen in inkomens tussen verschillende soorten specialisten, maar niet tot een toename van de kosten.

Sommige specialisten bleken er in het bestaande declaratiesysteem echter fors op vooruit te gaan. Ook vindt Klink dat de compensatieregeling voor ondersteunende specialisten zoals anesthesisten, radiologen en medisch microbiologen te ruim is.

Uit onderzoek van Vektis, het rekencentrum van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), blijkt dat de zorgverzekeraars vorig jaar 630 miljoen meer kwijt waren aan de medisch specialisten. Dat is een stijging van 30%, terwijl het aantal behandelingen slechts met 4% toenam.

Kortom, het wordt tijd dat de minister de regeling eens goed onder handen te neemt. Daarbij is hij ook voornemens om de tijd die een specialist in een bepaalde operatie hoort te steken, naar beneden bij te stellen.

Het schijnt namelijk nu zo te zijn dat artsen die in de afgesproken tijd meer behandelingen kunnen doen, de extra opbrengst in hun eigen zak steken. Het is terecht dat de minister daar een eind aan wil maken.

Bron: ministerie VWS

Lees ook:Salaris medisch specialist aan banden
Lees ook:Klink pakt salarissen specialisten aan
Lees ook:Medisch specialist blijft vrij beroep
Lees ook:Medisch specialisten moeten salaris inleveren
Lees ook:Medisch specialisten voeren op 7 oktober actie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Klink zet mes in salaris van medisch specialist

  1. Blaatapen

    Waar slaat dit nou weer op?
    Iedereen denkt maar dat ze weten waar ze over praten, maar ik heb jullie nooit actief bezig gezien om eens ÉCHT te kijken wat artsen allemaal doen.
    Er zijn vast wel artsen bij die niet goed bezig zijn, maar die zijn op één hand te tellen!
    De enigen die hier echt fout bezig zijn, zijn policiti.
    Zij verdienen veel te veel, zeker in verhouding met de uren die ze maken (en hoeveel belangrijks ze nu echt doen). En daarbovenop krijgen ze ook nog eens een dikke bonus! En waarvoor?
    Denken ze echt dat ze geld van hardwerkende artsen af mogen pakken omdat ze het ZELF verpest hebben?
    Doe dan wat aan de mensen die uitkeringen krijgen omdat ze te lui zijn om te werken. Want die zijn er genoeg.
    Ga daar eerst maar eens wat aan doen, dat zal zeker nog meer geld besparen.
    Het is wel jammer dat dat geld dan waarschijnlijk ook weer op een foute manier uitgegeven zal worden..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>