COPD vergroot kans op overlijden aan kanker

Patiënten met chronische luchtwegaandoeningen (COPD) blijken een anderhalf maal zo grote kans te hebben om te overlijden aan kanker. Deze kans wordt groter naarmate de ernst van de ziekte toeneemt. Dit concludeert Yvette van Gestel, onderzoeker bij de afdelingen Anesthesiologie en Heelkunde van het Erasmus MC, in haar onderzoek waarop zij vandaag promoveert.

Als de patiënten cholesterolverlagers gebruiken, neemt de kans op overlijden als gevolg van kanker echter weer sterk af.

Het was al langer bekend dat er een relatie bestaat tussen COPD en het ontstaan van longkanker. Nieuw in het onderzoek van Van Gestel is de relatie tussen COPD en andere vormen van kanker.

Van Gestel: ‘Patiënten met COPD blijken een ruim anderhalf maal grotere kans te hebben om te overlijden aan enige vorm van kanker dan patiënten zonder COPD. Patiënten met een ernstige vorm van COPD hebben een tweemaal zo grote kans om te overlijden aan enige vorm van kanker. Bij deze ernstige COPD-patiënten blijkt de kans op overlijden aan longkanker zelfs 3,4 maal zo groot te zijn.’

Opvallend was dat patiënten met de ernstigste vorm van COPD over het algemeen overlijden aan longkanker, terwijl patiënten met minder ernstige vormen zowel aan longkanker als aan andere vormen van kanker overlijden. Patiënten met een milde vorm van COPD bleken geen verhoogd risico te hebben op het overlijden aan kanker.

Van Gestel onderzocht ook wat het effect is van het gebruik van cholesterolverlagers door COPD-patiënten op het risico om te overlijden aan kanker. Zij vond dat het gebruik daarvan zeer effectief kan zijn in het terugdringen van kankersterfte bij deze patiënten.

Het risico om te overlijden aan longkanker nam bijvoorbeeld met 25% af. Het risico om aan andere vormen van kanker te overlijden, daalde zelfs met 50%.

Dit zou volgens Van Gestel verklaard kunnen worden door de onstekingsremmende eigenschappen van cholesterolverlagers. COPD is een ontstekingsziekte van de longen is die zich uitbreidt naar de rest van het lichaam.

Kennelijk hebben de ontstekingsremmende eigenschappen van cholesterolverlagers een gunstig effect op deze ontstekingsreactie, wat zorgt voor een betere overleving bij COPD-patiënten die deze middelen gebruiken.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:COPD minder dodelijk dan gedacht
Lees ook:Huisartsen gaan actief COPD opsporen
Lees ook:Kanker is dodelijkste ziekte
Lees ook:Gerookt vlees slecht voor de longen
Lees ook:Gerimpelde rokers lopen meer gevaar

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “COPD vergroot kans op overlijden aan kanker

  1. Klaartje

    Belangwekkend onderzoek! Dat COPD een bron van longkanker kan zijn is logisch, maar dat je ook grotere kans op andere soorten kanker hebt, is schokkend.

      /   Reply  / 
  2. peter bernst

    Hallo.
    volgens een long onderzoek die ik enkele weken gehad heb.ben ik daarna voor een uitslag bij mijn huisarts gegaan.en die vertelde mij dat de rekbaarheid in mijn longen aan het verdwijnen zijn.en dat er blaasjes op mijn longen komen.ik heb nu voor tijdelijk wat aangepast werk.sinds enkele dagen terug merk ik dat als ik ademhaal mijn longen pijn beginnen te doen.dat maakt mij wel beangstigend.ik maak maar weer een afspraak bij mijn huisarts om te kijken als ik me echt druk moet gaan maken.zo ben je gezond en zo heb je of krijg je iets.en ik ben pas 48 jaar oud.grt van peter bernst

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>