Borstkanker opsporen via tepelvocht

De diagnose borstkanker kan vastgesteld worden via analyse van tepelvocht. Dat heeft onderzoek van het UMC Utrecht aangetoond. Grootschalig onderzoek zal moeten uitwijzen of de ziekte ook aangetoond kan worden vóór het zichtbaar is via andere methoden.

Karijn Suijkerbuijk promoveert 22 april op dit onderzoek aan het UMC Utrecht. Zij analyseerde het tepelvocht van 9 vrouwen bij wie net borstkanker was vastgesteld.

Ze vergeleek dit met 21 vrouwen met een sterk vergrote kans op borstkanker, bijvoorbeeld omdat ze draagster zijn van de borstkankergenen BRCA1 of BRCA2.

Ter controle analyseerde Suijkerbuijk 63 gezonde vrijwilligers. Het tepelvocht wordt verkregen via kolven, een eenvoudige procedure die minder belastend is dan een MRI-scan, of een röntgenfoto.

‘We vinden in het tepelvocht duidelijke verschillen tussen vrouwen mét en zónder borstkanker’, stelt Suijkerbuijk. ‘Dat is nog maar het begin. We hopen in de toekomst via tepelvocht borstkanker op te sporen in een stadium waarin het nog niet zichtbaar is via bijvoorbeeld een MRI-scan of een röntgenfoto.’

Het UMC Utrecht is nu een groot onderzoek gestart waarin 350 vrouwen worden gevolgd. Bij hen wordt jaarlijks tepelvocht afgenomen, dat wordt onderzocht op specifieke veranderingen in cellen die erop wijzen dat borstkanker aan het ontstaan is.

‘Pas als dat lukt kan jaarlijkse tepelvochtanalyse onderdeel worden van de standaard screening op borstkanker.’

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:Invloed erfelijke borstkankergenen bij iedereen anders
Lees ook:‘Actieve leefstijl verkleint kans op erfelijke borstkanker’
Lees ook:Kleine longtumoren beter op te sporen met ct-scan
Lees ook:‘Geen röntgenonderzoek bij erfelijke borstkanker’
Lees ook:Oncologen: Erfelijke borstkanker, pas op met pil

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>