Weinig boeren vaccineren hun dieren tegen Q-koorts

De meeste melkgeiten en -schapenbedrijven hebben hun dieren nog steeds niet gevaccineerd tegen Q-koorts. Ondanks de oproep van minister Verburg van Landbouw. Ze riep de geiten- en schapenhouders gisteren op dat alsnog te doen. Alleen dan kan het fok- en vervoersverbod worden opgeheven.

Volgens Verburg is het aan een onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te danken dat boeren huiverig zijn hun dieren te vaccineren. Uit het Bossche onderzoek bleek namelijk dat de Q-koortsbacterie is terug te vinden in de melk van gevaccineerde dieren.

Boeren zouden hierdoor huiverig zijn hun dieren te laten prikken omdat zij vrezen dat de melk dan wordt besmet. Maar volgens Verburg is dat onzin. In tests die het ministerie heeft laten uitvoeren werd de bacterie niet aangetroffen.

Tot nu toe hebben slechts 37 van de 426 bedrijven gehoor gegeven aan de oproep tot vaccinatie. Voor een volledige vaccinatie zijn twee prikken nodig. Tussen de eerste en de tweede prik zit 3 weken.

‘Het is aanneembaar dat 1 juni niet haalbaar is’, concludeerde Verburg dan ook. Zij houdt namelijk vast aan de voorwaarde dat alle dieren op melkleverende bedrijven volledig zijn gevaccineerd.

Wanneer de maatregelen wel zouden kunnen worden versoepeld, is niet bekend.

Bron: Nieuws.nl

Lees ook:Maatregelen Q-koorts blijven van kracht
Lees ook:Drastische ruiming Q-koortsgeiten
Lees ook:Bijna helft van de meisjes weigert HPV-prik
Lees ook:Verhoogde fase in bestrijding Q-koorts
Lees ook:Drachtige geiten met Q-koorts afgemaakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>