Onderzoek delirium gestopt na sterfgevallen

Een onderzoek in 6 Nederlandse ziekenhuizen naar de behandeling van ernstig verwarde intensive-care patiënten is om veiligheidsoverwegingen in een vroeg stadium gestaakt. In het onderzoek kreeg een deel van de verwarde IC-patiënten ‘rivastigmine’, een medicijn dat op de markt is voor behandeling van de ziekte van Alzheimer. Bij hen bleek het aantal sterfgevallen echter hoger te liggen dan in de groep die een placebo kreeg. Daarop is het onderzoek stilgelegd.

Acute verwardheid (‘delirium’) is op de intensive care (IC) een veel voorkomend, ernstig en levensbedreigend probleem. Meestal krijgen deze verwarde patiënten een kalmeringsmiddel toegediend, maar dat blijkt vaak niet toereikend.

Veel IC-artsen namen aan dat rivastigmine ook werkt tegen een delirium. Met het nu gestaakte onderzoek wilden de onderzoekers aantonen dat de duur van een delirium met het geneesmiddel inderdaad kan worden bekort. Maar daarvoor hebben zij geen bewijzen gevonden.

Tijdens het onderzoek kregen 54 patiënten het medicijn rivastigmine toegediend en 50 patiënten een placebo. Van de eerste groep stierven 12 mensen en van de placebogroep 4.

Hoewel het aantal patiënten klein was, en niet valt uit te sluiten dat het verschil op toeval berustte, adviseerde de veiligheidscommissie die het onderzoek begeleidde toch om uit voorzorg het onderzoek te onderbreken. De onderzoekers volgden dat advies direct op. Deze maand beëindigden ze het onderzoek definitief.

Een verklaring voor het verschil in sterfte is er nog niet. De onderzoekers vinden het dan ook nog te vroeg voor definitieve conclusies over de veiligheid van rivastigmine bij de behandeling van intensive-care patiënten met delirium.

Voor patiënten met de ziekte van Alzheimer, voor wie het middel door Europese autoriteiten sinds 1997 op de markt is toegelaten, heeft het afbreken van het onderzoek geen consequenties.

Naast het UMC Utrecht, dat het voortouw had bij het onderzoek, deden ook ziekenhuizen in Rotterdam, Alkmaar, Apeldoorn en Leeuwarden mee.

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:Pleister helpt bij behandeling Alzheimer
Lees ook:Bloed voorspelt Alzheimer
Lees ook:Ontwikkeling ziekte van Alzheimer beter te voorspellen
Lees ook:‘Beter luisteren naar behoefte dementerende patiënt’
Lees ook:Nieuwe klasse aidsmedicijnen volgens onderzoek veelbelovend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>