Nijmegen boekt succes met slokdarmkanker

De zorg voor patiënten met slokdarmkanker in oost-Nederland is sterk verbeterd sinds de Nijmeegse ziekenhuizen UMC St Radboud en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis de handen ineen hebben geslagen. Dat blijkt uit cijfers van het Slokdarmcentrum Oost-Nederland (SCON) dat de ziekenhuizen 3 jaar geleden oprichtten.

Dat deden ze nadat het ministerie van VWS slokdarmoperaties toewees aan centra met voldoende routine. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kwaliteit van een behandeling toeneemt als artsen complexe, zeldzame ingrepen vaker doen.

In de regio Nijmegen heeft het gewerkt. Dankzij de concentratie van alle ervaring en kennis is het SCON is het aantal mensen dat na een slokdarmoperatie nog in leven is gestegen van 70 naar 84%.

Volgens CWZ-chirurg en SCON-voorzitter Camiel Rosman is de verbetering onder meer te danken aan het beter verwijderen van tumoren en lymfeklieren, een halvering van het bloedverlies tijdens de ingreep en een afname van bekende complicaties zoals longontsteking.

In de 2 Nijmeegse ziekenhuizen worden jaarlijks zo’n 70 patiënten geopereerd die voorheen geholpen werden in klinieken verspreid over de regio van Oss tot Zevenaar en Boxmeer tot Harderwijk.

Uit recent onderzoek blijkt dat dankzij de intensieve samenwerking niet alleen het chirurgenwerk, maar het hele zorgtraject verbeterde. Daardoor ligt de patiënt 2 in plaats van 3 dagen op de IC, worden risico’s en complicaties sneller herkend en behandeld en mag de gemiddelde patiënt nu na 10  dagen naar huis, in plaats van na 16 dagen.

Bron: CWZ

Lees ook:Goed nieuws: steeds meer kankerpatiënten overleven
Lees ook:Darmoperaties moeten vaak over
Lees ook:Sterfte rond operaties kan gehalveerd
Lees ook:Sneller naar huis met nieuwe heup of knie
Lees ook:Beste ziekenhuis van Nederland staat in Dokkum

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nijmegen boekt succes met slokdarmkanker

  1. Pingback: Concentratie in de zorg leidt tot minder sterfte | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>