Minder heroperaties na borstsparende ingreep

Het aantal vrouwen dat na een borstsparende ingreep opnieuw onder het mes moet omdat niet alle tumorresten zijn verwijderd, is de afgelopen jaren gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In 2007 moest gemiddeld 12,1% van de vrouwen een heroperatie ondergaan, in 2009 was dat gedaald naar 8,9%.

In 2007 bleek ruim de helft van de Nederlandse ziekenhuizen niet te voldoen aan de kwaliteitsnorm van maximaal 10% heroperaties die de beroepsgroep zelf had opgesteld. Bij sommige ziekenhuizen lag het percentage heroperaties zelfs op 20%. Dat was reden voor de IGZ om een onderzoek in te stellen.

De afgelopen jaren is de zorg rondom borstkankeroperaties in de Nederlandse ziekenhuizen verbeterd, concludeert de IGZ. De inspectie noemt het zorgproces ‘verantwoord’.

De inspectie keek bij de 47 ziekenhuizen die in 2007 nog te veel heroperaties uitvoerden onder meer naar de aanwezigheid van een multidisciplinair overleg waarin alle betrokken disciplines de diagnose en het behandelplan bespreken.

Dat was in alle ziekenhuizen in orde. In 2007 bestond het overleg ook al, maar bleek de samenstelling van het team en het al dan niet bespreken van een patiënt nog te veel afhankelijk van de lokale situatie.

Ook de randvoorwaarden rond operaties voor borstkanker zijn verbeterd. Zo lukt het de onderzochte ziekenhuizen vrijwel altijd om de definitieve diagnose vóór de operatie vast te stellen. Patiënten weten dan snel waar ze aan toe zijn.

Vrijwel alle ziekenhuizen houden zich bovendien aan de veldnorm waarin is afgesproken dat maximaal de helft van de chirurgen in het ziekenhuis borstkankeroperaties uitvoert. Dit draagt bij aan het opdoen en behouden van voldoende ervaring met de ingreep, wat het risico op complicaties verkleint. 

De inspectie vindt het echter wel opvallend dat het voor ziekenhuizen kennelijk nog altijd lastig is om exacte en betrouwbare cijfers te geven over het aantal borstkankeroperaties per chirurg per jaar.

In zijn algemeenheid geldt bij ‘hoog risico’ ingrepen als deze dat er een relatie is tussen het aantal operaties dat een chirurg per jaar doet en het risico op bijvoorbeeld complicaties. De inspectie vindt dat er zo snel mogelijk een heldere norm moet komen.

Bij afwezigheid van duidelijke richtlijnen besloot zorgverzekeraar CZ onlangs om zelf de kwaliteitsnorm te stellen op minimaal 70 borstkankeroperaties per jaar. Een ziekenhuis kan bij CZ pas een ‘goed’oordeel krijgen bij minimaal dan 150 borstkankeroperaties per jaar.

Bron: IGZ

Lees ook:CZ mag eigen kwaliteitsnormen voor zorg bepalen
Lees ook:Ziekenhuis meet nauwelijks pijn
Lees ook:Hoger beroep om borstkankerlijst CZ
Lees ook:Meander MC beste ziekenhuis van Nederland
Lees ook:Grote intensive care afdelingen leveren verantwoorde zorg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>