Veertig orthopeden hebben banden met de industrie


Bijna 40 Nederlandse orthopeden hebben banden met de medische industrie. Dat blijkt uit een rondvraag van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) onder alle bijna 700 orthopeden in Nederland.

Aanleiding was de uitzending van KRO Reporter van afgelopen zaterdag. Daarin zei voormalig AMC-chirurg Henk Been dat zeker 10 tot 20 orthopeden in Nederland een geheim contract hebben met bedrijven die rug-, knie- en heupprothesen maken. De chirurgen zouden van de bedrijven onder meer reizen aangeboden krijgen als zij prothesen afnemen.

Voorzitter Jan van Mourik zei in de uitzending hier niets van te weten. Toch stelde de NOV wel een onderzoek in. Daaruit blijkt nu dus dat zo’n 40 collega’s contractuele banden hebben met de industrie.

Volgens de NOV betreft het reglementaire overeenkomsten. ‘In die contracten zegt een fabrikant bijvoorbeeld subsidie toe voor het doen van wetenschappelijk onderzoek naar hun prothesen, ook als die door de betreffende arts worden gebruikt’, aldus van Mourik op de website van Medisch Contact.

Als het daarbij blijft, voldoen deze artsen aan de gedragsregels, aldus Van Mourik. Naïef of niet, Van Mourik kan zich niet voorstellen dat artsen hun indicatiestelling aanpassen en bij al hun patiënten de prothesen van alleen deze fabrikant zouden plaatsen.

Nee, misschien niet alle, maar artsen met dergelijke contracten hebben op zijn minst de schijn tegen.

Het NOV vindt overigens dat, om alle schijn van belangenverstrengeling tussen orthopedische industrie en orthopeden te voorkomen, alle zakelijke activiteiten van een medisch specialist in een openbaar register moeten worden verankerd.

Bron: Medisch Contact

Lees ook:Farmaceutische industrie gaat gebukt onder slecht imago
Lees ook:‘Wachtlijsten voor knie- en heupoperaties rijzen de pan uit’
Lees ook:Cardiologen blij met Transparantieregister
Lees ook:‘Artsen weten van wetenschapsfraude’
Lees ook:Artsen hebben geen vertrouwen in Elektronisch Patiëntendossier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>