3D-echo betrouwbaar om conditie babyhart vast te stellen


Een driedimensionale (3D) echoscopie van het groeiende hart is betrouwbare methode om de conditie van het hart van de ongeboren baby vast te stellen. Dat blijkt uit onderzoek van gynaecoloog in opleiding Lukas Uittenbogaard die deze week op zijn onderzoek is gepromoveerd aan VU medisch centrum in Amsterdam.

Door toevoeging van de derde dimensie, diepte, en de vierde dimensie, tijd, wordt het mogelijk om het snel kloppende hart van het ongeboren kind in 3D in beeld te brengen. Hierdoor kan de pompfunctie van het hart worden beoordeeld en zijn eventuele aangeboren hartafwijkingen beter in beeld brengen.

In geval van ziekte tijdens de zwangerschap, bij het kind of bij de moeder, is het voor artsen nog steeds heel moeilijk een inschatting te maken van de conditie van de baby.

In dit promotieonderzoek werden daarom de mogelijkheden van 3D echoscopie onderzocht om het functioneren van het hart te meten, als maat voor de foetale conditie.

Hieruit concludeert Uittenbogaard dat de 3D techniek beter is dan de tot dusver bestaande methodes, zoals het met 2D echoscopie inschatten van de hoeveelheid bloed die door het hart stroomt.

Bron: VUmc

Lees ook:Fitheid wordt vaak overschat
Lees ook:Drentse ziekenhuizen openen centra voor zwangere vrouwen
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap nóg schadelijker dan gedacht
Lees ook:‘Baby’s voelen pijn in de buik’
Lees ook:‘Lichte stress goed voor ongeboren baby’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>