Fitheid wordt vaak overschat


Vooral Nederlanders met een slechte conditie overschatten hun fitheid.Tweederde denkt dat ze fitter zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO heeft gedaan bij ruim 1400 deelnemers aan de Nationale Gezondheidstest 2005.

Bovendien bleek dat fitheid moeilijk meetbaar was. Was de eigen inschatting van de fitheid geen betrouwbare graadmeter voor de conditie, ook de bestaande fitheidsnorm (drie maal per week twintig minuten intensief bewegen) was dat niet. Tweederde van de deelnemers aan de test voldeed niet aan de norm, maar was toch fit.

Omdat gangbare conditietests duur en tijdrovend zijn, worden deze in de doorsnee gezondheidszorg zelden uitgevoerd. De onderzoekers van TNO wilden daarom uitzoeken of er ook simpeler manieren waren om een goed beeld van de conditie te krijgen.

Maar behalve de eigen inschatting en de fitheidsnorm, bleek ook een derde mogelijke graadmeter niet betrouwbaar. De Body Mass Index (BMI), een maat voor overgewicht, bleek wel meer te zeggen over de fitheid, maar nog niet genoeg. Bijna 40 procent van de onderzochte deelnemers van de gezondheidstest was goed op gewicht, maar had toch een slechte conditie. Van de mensen die te zwaar waren, was 56 procent fit tot zeer fit.

Omdat conditie een belangrijke graadmeter is voor de algemene gezondheid,m blijft een betrouwbare conditietest noodzakelijk om gezondheidsrisico’s vast te stellen, concludeert TNO.

Bron: AD

Lees ook:Flink bewegen niet genoeg om fit te blijven
Lees ook:Werknemer vaak in slechte conditie
Lees ook:Goede conditie belangrijker dan goed gewicht
Lees ook:Gezonder leven lukt niet op eigen kracht
Lees ook:3D-echo betrouwbaar om conditie babyhart vast te stellen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Fitheid wordt vaak overschat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>