Flink bewegen niet genoeg om fit te blijven

Is ons jarenlang voorgehouden dat dagelijks 20 minuten tot een half uur ‘flink bewegen’ genoeg is om fit te blijven, blijkt er uit nieuw onderzoek dat er toch echt wel wat meer nodig is om een beetje in conditie te blijven! Gezweet moet er worden! Drie keer per dag de hond uitlaten en af en toe naar de supermarkt fietsen mag dan een goed gevoel geven, het is niet voldoende om in conditie te blijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Alberta in Canada, zo meldt de BBC.

Onderzoekers van de universiteit vergeleken personen die regelmatig bewegen maar zich daarbij niet bijzonder inspannen, met fanatiekelingen in de sportschool. Wat bleek: ook al werden uiteindelijke evenveel calorieën verbrand met rustig wandelen en fietsen, toch waren serieuze sporters fitter.

De proefpersonen werden zes maanden gevolgd. Om hun fitheid te bepalen, werd onder meer gekeken naar bloeddruk, longinhoud en hartslag. De longcapaciteit van de fanatiekelingen bleek na een half jaar met 10 procent te zijn toegenomen, tegenover 4 procent bij de matige bewegers die alles in hun eigen tempo mochten doen.

Maar hoe weet je nou of je intensief genoeg beweegt? De fanatiekenlingen in het onderzoek konden aan het eind van hun workout nog wel één of twee zinnen achter elkaar uitbrengen, zonder meteen te hijgen. Een beetje zweten is dus goed, maar het is niet nodig om te overdrijven.

Hoofdonderzoeker Vicki Harber van de Universiteit van Alberta denkt dat de conditie van mensen met sprongen omhoog zou gaan, als ze hun bewegingsritme enigszins zouden aanpassen. De nadruk zou volgens haar meer op de intensiteit van het bewegen moeten liggen, niet alleen op het bewegen zelf. Af en toe een sprintje trekken dus!

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Fitheid wordt vaak overschat
Lees ook:Minimaal 1 uur per dag beweging nodig om af te vallen
Lees ook:‘Slenteren beter dan sporten’
Lees ook:Heb jij nog goede voornemens?
Lees ook:Fietsen naar het werk is gezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>