Behandelduur open been drastisch verkort

Thuiszorgorganisatie Allerzorg is op basis van een pilot gestart met een nieuwe behandeling van een ‘open been’, waardoor de behandelduur kan worden verkort naar slechts 8 weken. Nu duurt het vaak een half tot 2 jaar voor de wond genezen is. Deze nieuwe behandeling leidt tot een betere kwaliteit van leven voor de patiënt en is veel goedkoper.

In Nederland hebben zo’n 50.000 mensen jaarlijks kans op een open been, een lastig te behandelen wond. Met het inzetten van gespecialiseerde verpleegkundigen en de juiste middelen kan de behandelduur aanzienlijk worden verkort.

De komende 7 maanden zet Allerzorg 15 van haar speciaal opgeleide verpleegkundigen in die een groep van 108 patiënten zal behandelen met de nieuwe methodiek. Deze verpleegkundigen zijn geschoold in het ontstaan en het verloop van een open been.

Daarnaast zijn zij getraind in het diagnosticeren van de ernst van de wond en het toepassen van speciale 2-laags compressie zwachtels. De latexvrije zwachtels zorgen voor een optimale druk waarbij het afzakken van de zwachtel tot een minimum wordt beperkt. Een groep van 80 patiënten die op de traditionele wijze is behandeld vormt de controlegroep binnen het onderzoek.

Deze vernieuwende methode kan landelijk op jaarbasis een besparing opleveren van ongeveer € 350 miljoen. Met name doordat er minder verbandmiddelen nodig zijn, minder consulten bij de huisarts en minder behandelmomenten door de thuiszorg. Maar de grootste winst wordt behaald uit het welzijn van de patiënten.

Begin november 2011 worden de voorlopige resultaten uit het onderzoek verwacht.

Bron: Allerzorg

Lees ook:“Blijf lopen met een open been”
Lees ook:Warmte als behandeling astma
Lees ook:‘Ziekenhuizen moeten open zijn over virussen en bacteriën’
Lees ook:‘Thuisbehandeling hartpatiënten succesvol’
Lees ook:Snel af van hernia met kijkoperatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>