“Blijf lopen met een open been”

Wie een open wond op zijn been heeft, moet vooral blijven lopen. Alleen weten veel patiënten dat niet, zegt gezondheidswetenschapper Maud Heinen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. Heinen promoveert volgende week op haar onderzoek, dat heeft geleid tot een speciaal leefstijlprogramma voor patiënten met een open been.

De verpleegkundige en onderzoeker bij het Nijmeegse ziekenhuis stelt dat het van groot belang is dat iemand met een open been in beweging blijft. Bij het lopen wordt immers de kuitspier gebruikt. Die werkt als bloedpomp en zorgt zo voor een betere doorbloeding van het been, wat een snellere genezing tot gevolg heeft.

De onderzoeker beseft dat het voor patiënten niet makkelijk is om in beweging te blijven. Mensen met een ingezwachtelde voet passen bijvoorbeeld niet meer in hun gewone schoenen. Dat en pijn zorgen er volgens Heinen voor dat mensen met een open been in veel gevallen niet genoeg bewegen.

De doorbloeding wordt volgens de onderzoeker ook vaak belemmerd doordat één op de drie patiënten de therapeutisch elastische kousen niet goed draagt. Die kousen krijgen patiënten als de wond is gesloten en het verband eraf kan. De kousen moeten de bloedsomloop bevorderen.

De verpleegkundige stelt de gemiddelde leeftijd van een patiënt op 65 jaar, maar er zijn ook jong volwassenen met een open wond op het been. Zo'n wond wordt veroorzaakt door een stoornis in de bloedsomloop van het been.

Bron: AD/hln 

 

Lees ook:Behandelduur open been drastisch verkort
Lees ook:Wonden helen beter met botoxinjectie
Lees ook:Vanaf 2017 vertelt een ‘slimme’ pleister hoe je wond geneest
Lees ook:Open tbc bij medewerker Roermonds ziekenhuis
Lees ook:Binnen 3 dagen na rugoperatie weer naar huis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>