Jonge ouderen lopen niet warm voor griepprik

De helft van de Nederlanders tussen 60 en 65 jaar haalt in het najaar geen griepprik. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. Wie eenmaal een prik heeft gehaald, komt het jaar daarop meestal terug.

Het halen van de griepprik is vooral een vaste gewoonte, stellen de onderzoekers. In oktober krijgen alle Nederlanders van 60 jaar en ouder, mensen met luchtwegaandoeningen, hart- of vaatproblemen en diabetes een uitnodiging van de huisarts om de gratis griepprik te komen halen. Deze groepen lopen meer risico op gevaarlijke complicaties, als ze griep krijgen.

Afgelopen winter liet 69% zich inenten; een van de hoogste percentages in de wereld. Dit percentage is door de jaren heen behoorlijk stabiel. Van degenen die voor de eerste keer een prik hebben gehaald, komt 90% in de jaren daarna trouw terug.

Gezonde ouderen die alleen vanwege hun leeftijd voor de griepprik in aanmerking komen, laten de uitnodiging het vaakst aan zich voorbij gaan: 62% haalt een griepprik. In de leeftijdscategorie 60-65 is dit percentage nog lager: 52%.

Volgens de onderzoekers kan de effectiviteit van het vaccinatieprogramma vergroot worden als de mensen die voor het eerst in aanmerking komen voor de gratis griepprik direct deelnemen. Eenmaal in het programma is de uitval gering.

Bron: UMCN

 

Lees ook:Wel of geen griepprik?
Lees ook:Wie komt er in aanmerking voor de HPV-prik?
Lees ook:Tóch inhaalronde voor Mexicaanse griepprik
Lees ook:Meer mensen krijgen de griepprik
Lees ook:3 miljoen Nederlanders krijgen griepprik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>