Definitief géén landelijk Elektronisch Patiëntendossier

Er komt definitief géén landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Dat heeft het Nictiz, Expertisecentrum voor ICT in de zorg, aan de minister laten weten. Te weinig huisartsen, apotheken en huisartsenposten hebben zich aangemeld om de infrastructuur voor het uitwisselingssysteem in de lucht te houden.

In april van dit jaar verwierp de Eerste Kamer het wetsvoorstel EPD. Daarnaast vroeg de Eerste Kamer minister Schippers van Volksgezondheid om niet meer mee te werken aan de ontwikkeling van de infrastructuur. De minister bouwde daarop haar financiële betrokkenheid af.

De koepels voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten wilden echter met het oog op de patiëntveiligheid samen met Nictiz toch proberen om het EPD in de licht te houden. 

De kosten daarvan zouden door de zorgaanbieders opgehoest moeten worden, die dat dan weer vergoed zouden krijgen van de zorgverzekeraars. Tot 1 november konden de zorgaanbieders zich daarvoor aanmelden.

Van de huisartsen toonde 52% zich bereid in het project te stappen, van de apothekers 54% en van de huisartsenposten 74%. Daarmee zou het Nictiz voor 2012 een budget hebben van 5,6 miljoen euro, terwijl het budget dat op 1 november minimaal bij elkaar gebracht moest zijn op 7,2 miljoen euro lag. In totaal was er voor volgend jaar 10 miljoen euro nodig om het EPD een doorstart te kunnen geven.

Nictiz heeft besloten dat het niet verantwoord is het systeem in de lucht te houden en trekt daarom per 1 januari 2012 de stekker er definitief uit.

Bron: Nictiz

 

 

Lees ook:Elektronisch patiëntendossier blijft toch bestaan
Lees ook:Bezuiniging huisartsen mag doorgaan
Lees ook:Al 15.000 bezwaren tegen Elektronisch Patiëntendossier
Lees ook:Opnieuw dreigt overschrijding huisartsenbudget
Lees ook:Limburgse huisartsen onder verscherpt toezicht inspectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>