Borstkankermedicijn slecht voor de botten

Een middel dat de kans op borstkanker kan verkleinen blijkt toch iets minder veelbelovend dan gedacht. In eerste instantie werd gedacht dat het medicijn, exemestaan (merknaam Aromasin), geen ernstige bijwerkingen kent. Maar nu blijkt dat het een negatief effect heeft op de botdichtheid. Dat laat een studie in The Lancet Oncology zien.

Het middel was al op de markt voor de behandeling van borstkanker. Toen een groot internationaal onderzoek een half jaar geleden aantoonde dat exemestaan ook  de kans op  het ontstaan van borstkanker kan verkleinen, nam het enthousiasme al snel toe. Exemestaan is namelijk ook een heel goedkoop medicijn.

Maar vervolgonderzoek lijkt nu toch roet in het eten te gooien. Onderzoek naar de botdichtheid bij 176 vrouwen die met exemestaan werden behandeld en 175 vrouwen die een placebobehandeling kregen wijst uit dat de botdichtheid in de met exemestaan behandelde groep veel sterker was afgenomen: met 6% vergeleken met 2 % in de placebogroep.

In het compacte weefsel aan de buitenkant van hetzelfde bot was het verschil nog dramatischer. Daarvan was de dikte in die twee jaar met bijna 8% afgenomen, tegen slechts 1% in de placebogroep.

De onderzoekers willen vrouwen niet direct adviseren om te stoppen met exemestaan als preventief middel, maar benadrukken wel het belang van het slikken van voldoende calcium en vitamine D en het monitoren van de botdichtheid tijdens de behandeling.

Bron: Wetenschap 24

Lees ook:Botverlies bij borstkankerbehandeling
Lees ook:Grotere kans op overleving borstkanker
Lees ook:Twee behandelingen borstkanker bieden gelijk resultaat
Lees ook:Cola slecht voor de botten van vrouwen
Lees ook:Nieuw medicijn tegen botontkalking

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>