Driekwart verpleegkundigen denkt pensioen niet te halen

Slechts 27% van de verpleegkundigen, verzorgenden en sociaal agogisch begeleiders denkt door te kunnen werken tot hun pensioen. Ruim 4 van de 10 zijn niet tevreden met het werk of vinden de werkdruk te hoog om zo lang door te kunnen werken, blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Doordat oudere verpleegkundigen en verzorgenden de zorg verlaten en er minder jongeren bijkomen, zal het arbeidsaanbod de komende jaren afnemen. Terwijl door onze steeds hogere leeftijd, de vergrijzing en de toename van het aantal chronisch zieken de vraag naar zorg alleen maar zal stijgen.

Er moeten dus meer nieuwe verpleegkundigen, verzorgenden en sociaal agogisch begeleiders bijkomen in de zorg, maar het is ook belangrijk dat de ouderen blijven werken.

Het Nederlands instituut voor onderzoek naar de gezondheidszorg (Nivel) peilde onder circa 1350 verpleegkundigen, verzorgenden en sociaal agogisch begeleiders of zij verwachten hun werk vol te kunnen houden tot hun pensioen.

Zorgverleners die minder tevreden zijn met hun werk of die een hogere werkdruk ervaren, voelen zich minder vaak in staat door te werken tot hun pensioen dan degenen die meer tevreden zijn of een lagere werkdruk ervaren. Maar als de werkdruk acceptabel is, denkt 85% dat 50-plussers langer blijven werken.

De sleutel voor werkgevers ligt dus bij de ervaren werkdruk en de werktevredenheid. Nivel-onderzoeker Anke de Veer: ‘Bij de werktevredenheid gaat het vooral om een prettig contact met de leidinggevende en duidelijkheid over wat er van de werknemer wordt verwacht. Ook als de zorgverlener de indruk heeft dat het werk genoeg kans biedt tot promotie en persoonlijke groei, vergroot dit de kans dat de zorgverlener langer denkt te kunnen doorwerken.’

‘Zorgverleners die tevreden zijn over de kwaliteit van de zorg verwachten ook vaker het werk vol te kunnen houden dan zorgverleners die daarover minder tevreden zijn. Wat betreft werkdruk gaat het om het gevoel voortdurend tijd te kort te hebben voor cliënten. Dit vergroot de kans op voortijdige uitval.’

Bron: Nivel

Lees ook:Verpleegkundigen willen massaal het bijltje erbij neergooien
Lees ook:Twee op de drie verpleegkundigen weigert griepprik
Lees ook:‘Werkdruk huisartsen is riskant hoog’
Lees ook:Zorgpersoneel ziek van de stress
Lees ook:Helft IC-verpleegkundigen overweegt te stoppen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>