Onderzoekers vinden gen dat de mens slim maakt

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben een gen gevonden dat bepaalt hoe groot de hersenen van mensen worden, zo heeft het UMCG gisteren bekend gemaakt.

Het gen zorgt ervoor dat mensen slimmer zijn dan dieren, Het zorgt er bij dieren namelijk voor dat de hersenen sneller stoppen met groeien dan bij de mens.

De onderzoekers baseren hun conclusies op onderzoek op de embryo’s van zebravissen. De structuur van hun hersenstelsel lijkt op een aantal punten op dat van de mens.

De ontdekking is gepubliceerd in het Journal of Cell Biology. Volgens één van de wetenschappers, hoogleraar Celbiologie Maikel Peppelenbosch, kan de ontdekking belangrijk zijn voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Het gen zou cellen uit menselijk abortusmateriaal tot groei kunnen aansporen. De cellen zouden vervolgens kunnen worden ingespoten bij Parkinsonpatiënten.

Volgens Peppelenbosch, die hier verder ondezoek naar wil doen, zouden de patiënten hierna bijvoorbeeld weer kunnen lopen. Hij houdt echter een grote slag om de arm, omdat nog niet vaststaat of de gekweekte cellen van voldoende kwaliteit zijn om te gebruiken als geneesmiddelen.

Bron: AD

Lees ook:‘Blauwe kleurstof in M&M’s kan rugletstel genezen’
Lees ook:Ontdekking nieuwe ‘allergie-cellen’
Lees ook:Nieuw gen ontdekt dat astma kan veroorzaken
Lees ook:Succesvolle behandeling tegen asbestkanker
Lees ook:Eng: ‘Coronavirus’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>