‘Slaappil uit basispakket’

Circa 650.000 mensen die slaap- en kalmeringsmiddelen nemen, moeten die zelf gaan betalen. Alleen enkele duizenden patiënten met epilepsie en zeer moeilijk te behandelen angststoornissen, moeten de middelen nog bij hun verzekeraar kunnen declareren.

Dat adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA) in een vandaag gepubliceerd rapport. De bezuinigingsmaatregel van circa 100 miljoen euro zou per 2009 in moeten gaan.

Het CVZ stelt ook voor om de rollator die ruim 40.000 mensen jaarlijks mogen declareren, niet meer te vergoeden. Ook mensen die chronisch krukken gebruiken, moeten die zelf gaan betalen. Dat levert een besparing op van circa tien miljoen euro. Van deze loophulpmiddelen zegt het CVZ dat ze niet duur zijn en dat mensen ze ook zelf kunnen betalen. Dat doen veel mensen nu al.

De blindenstok moet, in tegenstelling tot eerdere berichten, volgens het college in het basispakket blijven. En fysiotherapie bij incontinentie zou voortaan juist wel moeten worden vergoed.

De regering heeft al in het regeerakkoord aangekondigd dat het de tandartscontrole terug wil brengen in het pakket. Dat kost jaarlijks 175 miljoen euro, becijferde het College voor Zorgverzekeringen. Het terugbrengen van de anticonceptiepil in het pakket, eveneens aangekondigd in het regeerakkoord, kost 65 miljoen euro. Het adviescollege kan niet vaststellen hoeveel het kost om de vergoeding van de kraamzorg uit te breiden. Ook dat heeft het nieuwe kabinet zich voorgenomen.

Het adviescollege stelt dat slaap- en kalmeringsmiddelen vaak ten onrechte langdurig worden gebruikt. Het CVZ wil daarom vergoeding drastisch beperken tot aandoeningen waarbij chronisch gebruik noodzakelijk is. Patiënten die deze middelen korte tijd nodig hebben, moeten ze zelf gaan betalen. Meestal slikken mensen ze dan maximaal een maand en dat kost hun 12 tot 16 euro.

Bron: nrc.nl 

Lees ook:Anticonceptiepil mogelijk uit het basispakket
Lees ook:Rollator en looprek mogelijk uit basispakket zorg
Lees ook:Flinke stijging aantal pilgebruiksters
Lees ook:Zorgverzekeraars voor 100 miljoen getild
Lees ook:Stoppen-met-rokenprogramma in het basispakket?

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Slaappil uit basispakket’

  1. Lieke

    Ik vindt het belachelijk dat ze de slaappillen en rollators niet meer gaan vergoeden.Deze zijn van groot belang. Heel veel mensen kunnen niet zonder en als ze dit allemaal zelf moeten gaan betalen zal het toch wel veel worden. Er moet toch een andere manier zijn om dit probleem op te lossen en te besparen.
    Met vriendelijke groeten
    Lieke

      /   Reply  / 
  2. liesbeth

    Hoe kan zo’n minister weten of rollators goedkoop voor de mensen zijn.
    Dat hangt toch heel erg van je inkomen af.
    Als je een heel klein pensioen of een uitkering hebt moet je elke € omdraaien.
    En de vaste lasten komen het eerst.
    Als het voor de Nederlandse staat een onoverkomenlijke uitgave is om deze dingen te betalen moeten we misschien op andere zaken bezuinigen, zoals de idioot hoge bijdrage die Nederland levert aan de UE.
    Het is toch te gek dat de eigen bevolking niet krijgt waar het recht op heeft en waarvoor wij met ons allen belasting betalen en het geld met bakken naar het buitenland verdwijnt.

      /   Reply  / 
    1. Elke de Vries - Becker

      Helemaal mee eens.

        /   Reply  / 
  3. Jans

    Ze kunnen het geld beter aan het buitenland geven en voor reclame gebruiken.
    lang leve de privatisering.

      /   Reply  / 
  4. jacqueline pepping

    Je kunt wel merken dat dit kabinet en minister klink helemaal niets mankeren.Ze jagen alles er zo doorheen zonder na te denken. Misschien kunnen ze dat niet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>