Sterkere thee is gezonder

Toen het theezakje werd ingevoerd en geleidelijk aan de losse thee verving, schreeuwden Britse traditionalisten moord en brand. Want niet alleen kon snelle thee uit zo'n zakje nooit zo lekker zijn als 'echte ' thee, het was ook minder gezond. En ze hadden gelijk, zo schrijft de Sunday Times. Want hoe sterker de thee is, des te doeltreffender de antioxidanten die daar in zitten en die kanker helpen bestrijden.

Die ontdekking werd, hoe kan het ook anders, gedaan in het Verenigd Koninkrijk, om precies te zijn aan het Rowett Research Instituut in het Schotse Aberdeen. De onderzoekers maten de hoeveelheid polyfenolen – dat zijn antioxidanten die natuurlijk voorkomen in planten – in het bloed van vrijwilligers die thee dronken die men gedurende verschillende periodes had laten trekken.

En hun conclusie is dat de hoeveelheid antioxidanten in het bloed toenam naarmate de thee langer had getrokken en dus sterker was. Niet zo'n klein beetje ook, want thee die 5 minuten in de pot had gestaan, zorgde voor een polyfenolen-niveau dat 60 procent hoger lag dan bij thee die maar 1 minuut had getrokken.

Het effect was ook razendsnel meetbaar, want een uur nadat de proefkonijnen donkere, bittere thee hadden gedronken zaten er al 45 procent meer antioxidanten in hun bloedstroom. Wie nu denkt dat, als hij of zij de thee nog eens tien minuten laat trekken, helemaal vol zit met antioxidanten, komt echter bedrogen uit, want na 5 minuten in het kokende water blijft de uitwerking onveranderd.

Natuurlijk gaat de chemische reactie ook op bij theezakjes, maar dan in mindere mate en in de praktijk eigenlijk helemaal niet, want één van de gemakken van z'n zakje is dat je het na een minuutje al uit de kop pleegt te nemen en kunt gaan drinken. Zonder dat de antioxidanten echt zijn toegenomen.

Nog meer goed nieuws voor theedrinkers en -makers komt uit Amerika, waar wetenschappers van de medische faculteit van de Harvard universiteit hebben ontdekt dat deze drank behalve tegen kanker ook bescherming biedt tegen een beroerte, hartproblemen en diabetes.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Groene thee beschermt niet tegen borstkanker
Lees ook:Witte thee houdt je jong én gezond
Lees ook:‘Thee helpt tegen hartaandoeningen en kanker’
Lees ook:Voorkomen antioxidanten kanker of niet?
Lees ook:‘Overdosis antioxidanten veroorzaken kanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>