Sanquin: Wij zijn open tegenover donoren

De Stichting Sanquin Bloedvoorziening zegt niets voor haar donoren te verbergen. ,,We zijn zelfs actief om onze donoren goed voor te lichten'', zei een woordvoerder in een reactie op de oproep van een groep kritische donoren om meer openheid te geven over wat er met hun bloed gebeurt.

Volgens de kritische donoren gaat een deel van het bloed dat zij gratis afstaan naar de farmaceutische industrie. De critici willen weten hoeveel geld Sanquin daarmee verdient.

Sanquin erkent dat het bloed(plasma) ook wordt gebruikt voor medicijnen. De stichting zegt in een verklaring dat zij verschillende bloedproducten, zoals rode cellen en bloedplaatjes, maakt die direct door de ziekenhuizen worden gebruikt. Van overgebleven eiwitten worden geneesmiddelen gemaakt voor Nederlandse patiënten.

Is er nog meer restmateriaal dan gaat dat naar patiënten in België en Finland en anders naar de farmaceutische industrie. Volgens Sanquin gaan alle inkomsten van de verkoop van bloedproducten naar de verbetering van de bloedtransfusie en naar wetenschappelijk onderzoek.

Sanquin betreurt het dat een groep donoren zich onvoldoende voelt geïnformeerd. De stichting verspreidt drie maal per jaar een magazine waarin alles staat over haar activiteiten. Verder heeft de stichting een website met informatie en brengt zij een jaarverslag uit. Sanquin houdt regelmatig voorlichtingsavonden over het activiteitenpakket van de bloedvoorziening.

Ook zijn volgens de stichting de prijzen die de ziekenhuizen betalen voor de producten van Sanquin bekend. De minister van Volksgezondheid bepaalt die prijzen. De prijslijst is openbaar. De groep kritische donoren was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:Cool: stees meer 20- en 30 jarigen zijn bloeddonor
Lees ook:Bloeddonoren uit risicogebieden getest op Q-koorts
Lees ook:Negatief advies bloeddonatie dreigt
Lees ook:Nederlanders wil levens redden met bloeddonatie
Lees ook:Mythes over (donor)bloed ontkracht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>