Verpleegkundige maakt fatale sondefout


Een door een verpleegkundige verkeerd geplaatste sonde is een patiënte in het Twenteborg ziekenhuis fataal geworden, schrijft het Twentse dagblad Tubantia.

Dit werd afgelopen week duidelijk bij de behandeling van een klacht tegen de behandelend arts en de betreffende verpleegkundige.

De 33-jarige moeder van twee jonge kinderen werd rond de jaarwisseling van 2005 en 2006 opgenomen omdat ze al bijna twee weken niets gegeten had. Sondevoeding moest onder meer uitkomst bieden. De aanwezige verpleegkundige plaatste het slangetje echter per ongeluk in haar long, aldus het dagblad Tubantia.

De arts ontdekte later dat de sonde verkeerd zat, maar ontwaarde op de controlefoto tot zijn opluchting geen vocht in de longen. De toestand van de patiënte ging echter zienderogen achteruit.

Volgens Tubantia hoestte de vrouw, was ze benauwd, gaf ze ‘rozig’ slijm op (zelfde kleur als de sondevoeding) en leed ze aan hoge koorts. Achteraf bleek er drie liter vocht achter de longen van de 33-jarige te zitten.

De nabestaanden zit het vooral dwars dat ze pas achteraf van de fout op de hoogte werden gesteld. Zij wisten tijdens het ziekbed van de vrouw niet dat er iets mis was gegaan, maar kwamen er pas later via via achter, aldus de nabestaanden.

Ze zijn van mening dat de arts hen na de ontdekking van de fout had moeten inlichten. De arts zegt dit gedaan te hebben als uitroep in het voorbijgaan. De tuchtrechter doet op 23 augustus dit jaar uitspraak.

Bron: nursing.nl 

 

 

Lees ook:Vrouw overlijdt na foute bloedtransfusie
Lees ook:Baby eerste Spaanse griepslachtoffer sterft door medische fout
Lees ook:Dikke vrouw merkt zwangerschap niet op
Lees ook:Talkpoeder tegen vocht in longen
Lees ook:Eluana Englaro is niet vermoord

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verpleegkundige maakt fatale sondefout

  1. Ad

    Ja, dat soort artsen,.. en dat zijn er nogal wat ben ik bang… En ze komen er altijd mee weg.
    Dat houdt elkaar allemaal de hand boven het hoofd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>