Vrouw overlijdt na foute bloedtransfusie


In het Nijmeegse UMC St Radboud Ziekenhuis heeft zich vorige week een ongekend drama voltrokken. Een patiënte is overleden nadat zij een verkeerde bloedtransfusie kreeg.

De vrouw kreeg bloed toegediend dat was bestemd voor een andere patiënt. Een verpleegkundige hing de zak met bloed per abuis bij de vrouw.

Collega's ontdekten de fout al snel, omdat het plotseling slechter ging met de vrouw, die al ernstig ziek en in slechte conditie was.

Het drama is natuurlijk met geen woorden te beschrijven. Maar als ik dan toch een klein positief puntje mag noemen: het UMC St Radboud Ziekenhuis heeft het nieuws vandaag zelf naar buiten gebracht.

Een woordvoerder van het UMC St Radboud Ziekenhuis spreekt van een 'groot drama' voor de familie van de vrouw, de betrokken verpleegkundige en het ziekenhuis. En dat vind ik heel wat.

Ziekenhuizen nemen niet altijd hun verantwoordelijkheid als zij een fout hebben gemaakt en het siert het Nijmeegse ziekenhuis dat zij dit in dit geval wel hebben gedaan.

Volgens onderzoeken gaat bij 1 op de 15.000 bloedtransfusies iets fout.

Lees ook:Ziekenhuis geeft medische fout toe
Lees ook:azM grijpt in na brandincident op OK
Lees ook:Excuses ziekenhuis voor ontslag patiënt
Lees ook:Radboud mag weer dotteren
Lees ook:Verpleegkundige maakt fatale sondefout

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>