Wandelaars van start met vierdaagsepil

Vandaag gaat de 91e Vierdaagse van Nijmegen van start. Naar verwachting zullen zo'n 42.000 wandelaars aan het evenement deelnemen. Zeventig van wandelen met een bijzondere pil in hun lichaam…

In die pil zit een chip die tijdens de komende vier wandeldagen voortdurend hun lichaamstemperatuur meet.

Het slikken van de pillen maakt deel uit een onderzoek naar de reacties van het menselijk lichaam op de inspanningen van een fikse wandeltocht.

Hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman, tevens adviseur van het Vierdaagsebestuur, heeft het onderzoek opgezet. Volgens haar zijn er tal van wetenschappelijke gegevens over de fysieke gevolgen van marathonlopen en andere loopsporten, maar over de inspanning die wandelen kost is wereldwijd niets te vinden.

Hopman heeft de onderzoeksdeelnemers steekproefsgewijs uit de ruim 42.000 inschrijvingen voor de 91-ste Vierdaagse gekozen.

De zeventig lopers moesten zich gisteren melden voor een zogenoemde voormeting, waarbij bloeddruk en gewicht worden vastgesteld en een bloed- en urineanalyse wordt gemaakt.

Vanaf vandaag laten de deelnemers telkens voor de start hun temperatuur en hartslag opnemen. Onderweg staat om de vijf kilometer een controlepunt, waar dit opnieuw gebeurt. Na binnenkomst volgt elke dag opnieuw een onderzoek naar bloed, urine, bloeddruk en gewicht.

Het onderzoek vindt plaats in opdracht van het Vierdaagsebestuur naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen van vorig jaar waarbij twee wandelaars omkwamen.

Bron: De Telegraaf 

Lees ook:Vierdaagsewandelaars blijven gewild onderzoeksproject
Lees ook:Zwaarlijvige wandelaar moet eerder afhaken
Lees ook:Vierdaagse lopen is goed voor mensen met diabetes
Lees ook:Eén op de 4 Vierdaagselopers heeft hartprobleem
Lees ook:30.000 buikomvangmeters voor wandelaars Vierdaagse

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>