Eén op de 4 Vierdaagselopers heeft hartprobleem

De Vierdaagseonderzoekers van het UMC St Radboud zijn eruit: ze gaan zich tijdens de 94e editie van de Nijmeegse Vierdaagse, die morgen van start gaat, richten op wandelaars met hart- en vaatziekten én op de warme weersomstandigheden. Voor morgen worden alvast tropische weersomstandigheden voorspeld!

Inspanningsfysioloog prof. Maria Hopman Maria Hopman en haar onderzoeksteam hadden 2 mogelijke onderzoeken (hart- en vaatziekten en de hitte) in voorbereiding, maar besloten om er ditmaal niet 1 uit te kiezen maar de beide opties te combineren.

Hopman: ‘Ongeveer een kwart van alle Vierdaagse deelnemers heeft te maken met een vorm van hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk komt hierbij het meest voor. We weten allang dat regelmatig bewegen een positief effect heeft op de gezondheid. Aan de andere kant denken we dat deze mensen mogelijk een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen als zij zich zwaar inspannen, juist tijdens hoge temperaturen. Gezien de verwachting op warm weer hebben we dan ook besloten beide onderzoeken te combineren.’

Hopman en haar team volgen een groep van 100 wandelaars. Vijftig van hen kampen met hart- en vaatziekten. Het betreft vooral mensen die een hoge bloeddruk hebben en plastabletten gebruiken. Tot de groep behoren ook wandelaars die een hartinfarct hebben gehad. De andere 50 wandelaars zijn gezond, zij dienen als ‘controlegroep’.

Bij alle wandelaars worden de lichaamtemperatuur, hartfrequentie en vochtbalans gemeten, zowel in rust als tijdens het wandelen. Zo staan onderzoekers langs de route om elke 5 kilometer de lichaamstemperatuur en hartfrequentie te meten.

Dit jaar worden er speciaal 2 hartfilmpjes per wandelaar gemaakt, de eerste in rust en de volgende na de eerste wandeldag. Om de vochtbalans te meten, vinden er bloed- en urinecontroles plaats.

De afgelopen 3 jaar zijn al veel waardevolle inzichten opgedaan. Maria Hopman: ‘Het klinkt soms eenvoudig, maar veel drinken is ontzettend belangrijk. Niet alleen tijdens de etappes, maar ook daarna en voorafgaand. Ik raad wandelaars aan om, in de dagen voorafgaand aan de Vierdaagse, ook al regelmatig wat extra water te drinken’. 

Bron: UMCN

Lees ook:Zwaarlijvige wandelaar moet eerder afhaken
Lees ook:30.000 buikomvangmeters voor wandelaars Vierdaagse
Lees ook:Vierdaagse lopen is goed voor mensen met diabetes
Lees ook:Vierdaagsewandelaars blijven gewild onderzoeksproject
Lees ook:Onderzoek naar effect Vierdaagse op diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>