‘Trage goedkeuring vaccins kost mensenlevens’

Ik heb me er de afgelopen tijd over verbaasd dat het vaccin tegen baarmoederhalskanker in andere Europese landen al lang wordt toegediend en wij in Nederland nog steeds aan het discussiëren zijn of we het vaccin – dat jaarlijks honderden levens kan redden – wel moeten toelaten.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik vanochtend las dat voorzitter Johan Hanstede van de Dutch Vaccines Group (waarin zowel producenten van vaccins als instellingen zoals TNO Pharma en het Nederlands Vaccin Instituut zitten) in het Algemeen Dagblad heeft gezegd dat er jaarlijks honderden mensen sterven, omdat zij te laat tegen een gevaarlijke infectieziekte zijn ingeënt.

De oorzaak: de trage goedkeuring van vaccins.

Hanstede vindt dat het ministerie van Volksgezondheid veel sneller op nieuwe vaccins moet reageren. Het moet de Gezondheidsraad niet pas aan het werk zetten als een vaccin op de markt komt, maar veel eerder met het voorwerk beginnen.

Als voorbeeld noemt hij het vaccin tegen het humaan papilloma, een virus dat de kans op baarmoederhalskanker vergroot. Het vaccin tegen het virus is geregistreerd, maar nog niet in het Nederlandse vaccinprogramma opgenomen. Daardoor sterven jaarlijks enkele honderden vrouwen, schat Hanstede. In de landen om ons heen worden vrouwen wel tegen het virus ingeënt.

Ook het vaccin tegen het rotavirus, dat bij baby's een ernstige maagdarminfectie kan veroorzaken, is nog niet in het rijksvaccinatieprogramma opgenomen wat jaarlijks enkele baby’s het leven kost.

Het is te hopen dat dit toelatingsproces voor vaccins in de toekomst wat vlotter kan verlopen. Als andere landen het ook kunnen, waarom wij dan niet?

Lees ook:Vrouwen weten niet wat de oorzaak van baarmoederhalskanker is
Lees ook:Felle strijd om vaccin baarmoederhalskanker
Lees ook:‘Meisjes van 12 inenten tegen baarmoederhalskanker’
Lees ook:‘Vaccin tegen baarmoederhalskanker redt veel levens’
Lees ook:Vrouwen weten weinig van baarmoederhalskanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Trage goedkeuring vaccins kost mensenlevens’

  1. Thuiskopie

    Ook dit artikel is gekopieerd van iemand anders.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>