Te veel of te weinig slapen is levensgevaarlijk


Te veel of te weinig slapen
is levensgevaarlijk; het leidt tot een verhoogde sterfkans van maar liefst 110%, zo
hebben Britse wetenschappers berekend.

Mensen die normaal 6, 7 of 8 uur slapen en nu minder sliepen, hadden 110% meer
kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, zegt dokter Jane Ferrie van de
faculteit geneeskunde van het College London, die de studie leidde.


Omgekeerd heeft een teveel aan slaap bij mensen die normaal 7 of 8 uur slapen
ook geleid tot een verhoging met 110 procent van de kans op overlijden, alleen
dan niet aan hart- en vaatziekte. Welke reden dan wel, wordt helaas niet vermeld.

Volgens ferrie is 7 à 8 uur slapen
per nacht ideaal voor de gezondheid van een volwassene. De studie toont ook aan
dat een verlenging van de slaapduur bij mensen die normaal maar 5 of 6 uur
slapen, waarschijnlijk een heilzaam effect heeft op hun gezondheid.

Maar mensen
die al 7 of 8 uur slapen, moeten vermijden dat ze langer slapen om hun kans op
overlijden niet te vergroten, benadrukt Ferrie.

De studie verschijnt ook in
het medisch tijdschrift Sleep. 

Lees ook:Lang slapen is goed voor je hart
Lees ook:Slaaptekort maakt dik
Lees ook:Nederlanders slapen te weinig
Lees ook:Duur van slaap is risicofactor voor diabetes
Lees ook:Slapen: het is ook nooit goed!

26 Reacties // Reageer

26 thoughts on “Te veel of te weinig slapen is levensgevaarlijk

  1. Siske

    Pfff, wat een bullshit!

      /   Reply  / 
  2. jeroen

    Leuk om alles in een statistiek te willen vangen en zo te concluderen wat wel en niet gezond is, maar is dat niet per mens verschillend? De een heeft toch meer slaap nodig dan de ander? En heeft het niet ook te maken met hoe intensief je dag geweest is? Een dag met veel emoties eindigd bij mij vaak in vermoeidheid en dus een langere nacht dan normaal.
    Beetje ongenuanceerd zoals ik het lees.

      /   Reply  / 
  3. F.Floor (61)

    Wel jeroen, te weinig = hart en vaatziekten; en bij teveel slaap aan iets wat GEEN hart en vaatziekte mag worden genoemd. Dat staat er, en er staat ook: dat verschil wordt er helaas niet bij vermeld.
    Ik denk met deze summiere informatie nu te vermoeden wat het was.
    Toen rond 1800 de troepen van Napoleon-1 naar Moskou marcheerden gaf hij decreet dat rustdagen om de 10 dagen moesten, maar wat er prompt gebeurde was dat alle ezels in elkaar zakten. De medici gingen op zoek en ontdekten dat de mens en ook alle dieren een eigenaardigheidje gemeen hebben: je kunt makkelijk aan 3uur slaap/dag toe – alleen 1x per 7 dagen wordt de kaliumvoorraad in je bijnieren naar het hart vervoerd om melkzuur te neutraliseren. Dat hoeft niet op de zondag te zijn natuurlijk maar nu weet je hoe of het kan dat dokters werkweken maken van 140, 160 uren zonder 1 fout te maken maar op ene dag moet hun vrouw ze voeren… en dat overkomt ze 1x per 7 dagen en je ziet er hele ouwetjes rondlopen hoor!
    Ikzelf vond dit medische verhaal terug en ik ben er dus de oorzaak van dat de Wet op overwerk werd aangepast: overwerk is juist heel gezond, wordt niet meer extra betaald maar toezicht op max. 6 werkdagen is ZWAAR verscherpt en de boetes erop ver10voudigd. Maar in Engeland zijn ze nog niet zover dus vandaar.

      /   Reply  / 
  4. jacob

    ik werk voor een loonbedrijf.dat is tot de late uurtjes werken.en weer vroeg op.dus gelul weinig slaap.

      /   Reply  / 
    1. erik

      als ik elke nacht kort zou slapen dan kan ik niet meer werken ik kan niet normaal meer denken ik heb minimaal 8 tot 8,5 nodig om normaal te kune werken

        /   Reply  / 
  5. cleopatra

    Ik ben iemand die al jarenlang, maar heel weinig slaap nodig heeft, kortom ik hou niet van slapen.
    Ik slaap soms dus maar 2 uurtjes per nacht of ik slaap helemaal niet, daarnaast werk ik in de gezondheidszorg, dus dat houd in ook nachtdiensten draaien.
    Dus met andere woorden, alle nachtdiensten moeten overal afgeschaft worden, want dat is levensgevaarlijk voor de gezondheid, want degenen die nachtdiensten draaien, al slapen ze overdag, ze komen niet aan hun 8 uurtjes slapen toe.
    Bij mijn weten heb ik ook geen last van mijn hart en /of andere klachten.
    Mijn huisarts ziet mij alleen wanneer ik echt heel veel last heb van hooikoorts.
    Ik hoop en dat is mijn wens om zeker 90 of ouder te worden, dat is in onze familie niets bijzonders, 100/101/105/98/100.
    Allemaal mensen die een hard leven hebben gehad en desodanks toch zo oud geworden!

      /   Reply  / 
  6. Emile Dollenkamp

    wat een onzin
    110 delen door 100 (dat zijn procenten) dan heb je dus 1,1 keer meer kans dat je het begeeft… of wel, inplaats van dat je 100 word word je nu 91… waar hebben we het nog over, je leeft wel inplaats van 16 uur per dag (gemmiddeld) 17 uur per dag..
    per week dus 7 uur winst dat is per jaar dan 364 uur
    stel je word dus 91 (volgens deze “wetenschapper”) dan ben je dus 33124 uur meer actief als een gezond normaal mens… we spreken dan over 2070 dagen (deel het maar door 16 dat een normaal persoon wakker is) en dus ben je 5,6 jaar meer actief, je verlies is dus….. 3,4 % op je actieve leven, maar heb wel intenser en mischien wel leuker geleefd.

    er zijn ook mensen die 18 uur per dag wakker zijn, die zijn dan mischien effectiever… 11,2 jaar hebben ze dan een actief leven extra (zie voorgaande som voorbeeld met 17 uur)en worden dus inplaats van 100 jaar auder : 101,2 jaar

    dus, dit soord belachelijke niet onderbouwde berrichten, zijn gewoon nergens goed voor… zoek een andere bron van informatie die wel zinvol is!

    Als we dit allemaal als nieuws moeten gaan lezen… zielig hoor!

    gezond leven… van leven ga je dood, zo is het nou eenmaal!

      /   Reply  / 
  7. nienke

    ik ben zestien jaar oud en ik slaap meestal 5 tot 6 uur door de weeks en 8 uur in het weekend

      /   Reply  / 
  8. Lianne

    Echt onzin! Ik slaap de laatste tijd maar 3/4 uur per nacht. Je went eraan als je zo’n ritme volhoudt. Je weerstand kan verslechteren, maar sterfkans die verhoogt geloof ik niet want zo’n slaaptekort kan je inhalen binnen een weekje of 1 dag. Dan is alles weer prima.

      /   Reply  / 
  9. Tim

    Daar ben ik het helemaal mee eens Lianne.

      /   Reply  / 
  10. vlinder.a

    Nou als je dan niet kan slapen van weegens je werk laat is en je in de morgen weer op moet ?! Of als je ritme kwijt bent wat dan ?!

      /   Reply  / 
  11. F.Floor (61)

    Voor Cleopatra: nachtdiensten voor vrouwen zijn wel degelijk VOOR HUN levensgevaarlijk omdat het hormoon melatonine alleen in aartsdonkere verduistering wordt aangemaakt.
    Dat reageerbuisproefje behoort sinds 1993 tot de standaardopleiding van basisarts: vul 2 buisjes met borstkankercellen maar doe in 1-tje melatonineoplossing bij: na een week ontploft het 1e-buisje maar melatonine voorkomt dat op een of andere manier.
    Voorzover mij bekend zijn de arbeidsregels voor vrouwen in nachtdienst sindsdien drastisch aangescherpt + alzo kun je melatoninetabletjes gewoon bij Albert Heijn kopen en 3 uur voor je slapen wil innemen.
    Je zult dus met je eigen vakbond moeten overleggen hoe of het momenteel precies zit.

      /   Reply  / 
  12. Arend

    Ik doe al jaren nachtdiensten. De eerste jaren vrij onregelmatig, de laatste 3 1/2 jaar op een regelmatige basis van 1 week op en 2 weken af. Het goed kunnen slapen overdag is heel verschillend. Soms maar drie, vier of zes uur. Toch voel ik me steeds fit, vrolijk en gezond. Kanker, zoals alle ziekten, heeft met name met een verminderde lichamelijke weerstand te maken. Angst en stress zijn in onze tijd de grootste weerstandsverminderende factoren. Dus de angst voor kanker, door welke oorzaak dan ook, zal zeker bijdragen aan het ontstaan er van.

    Het lijkt wel of er in onze wereld steeds meer mensen zijn die ons bang willen maken met allerlei informatie. Dit artikel schaar ik ook in die categorie. Loesje zegt: “Het leven is een ziekte, je kunt er dood aan gaan.” Volgens mij heeft Loesje gelijk.

      /   Reply  / 
  13. morris

    Even googelen op shiftwork en health levert meer dan 80000 treffers op waaruit overduidelijk blijkt dat ploegendienst en nachtdienst een negatieve impact op de gezondheid heeft. Ik vraag me af wat de gemiddelde levensverwachting is van iemand die 30 jaar ploegendienst heeft gedraaid. Het CBS heeft hierover geen cijfers. Pensioen verzekeraars zullen dit waarschijnlijk wel hebben. Als uit deze cijfers mocht blijken dat mensen die langdurig in ploegendienst hebben gewerkt gemiddeld 2 jaar minder van hun pensioen kunnen genieten is dit een reden om deze groep mensen twee jaar eerder met pensioen te laten gaan. Hoe kunnen we hier achterkomen ?

      /   Reply  / 
  14. bassie

    Slaap heb je niet nodig, het enige waar je voor moet zorgen als je weinig slaap dat je hersenen genoeg rust krijgen. Dus ga met ze alle lekker blowen denk je nergens meer aan en heb je rust zat.

      /   Reply  / 
  15. Arnie

    Deze wetenchappers sporen niet Inderdaad het is van persoon tot persoon afhankelijk De één heeft drie uur slaap nodig en is weer fit de ander acht uur dat hangt van je gestel af daar is geen remedie voor. Dit onderzoek slaat kant nog wal. Dus geen zorgen voor mensen die denken ik slaap maar vier uur je lichaam vraagt ook niet om meer je bent uitgerust.

      /   Reply  / 
  16. sunshine

    Dat bericht over dat weinig slapen gevaarlijk is dat slaat echt nergens op!
    het is wel zo dat je in je slaap heel veel verwerkt dus tjah voor sommige mensen is het wel belangrijk dat ze goed slapen
    en t is indd per mens verschillend! ik vindt ook dat ze de conclusie ” weinig slapen is levensgevaarlijk “ook niet kunnen trekken

      /   Reply  / 
  17. willem

    Blij dat ik chauffeur ben.Wat is dat slaap ?????

      /   Reply  / 
  18. sjaak

    Slapen doe je maar als je met pensioen bent,dan heb je tijd zat

      /   Reply  / 
    1. peet

      Pensioen?
      mss als je de 60 al bent gepasseerd,anders kun je er wss naar fluiten,kzou er iig niet van wakker liggen!

        /   Reply  / 
  19. Vincent

    slaaaaaaaaaaap slaaaaaaaaaaaaaaap slaaaaaaaaaaaaaaaap

    ik ben een jonge man van 19jaar en ik werk vaak overdag maar soms
    ook in de nacht ik moest vorige week overdag werken van 8tot 17.oouur en toen ook nog eens van 19.oouur tot 6.oouur nou darna ben ik natuurlijk meteen men bed ingedoken maar het verveelende was dat ik om 12.oouur weer werd gebeld of ik op die zelfde dag nog wou werken van 17.oouur tot 6.oouur ik heb toen ja gezegt maar was kapot dat wil je niet weeten maar het goede nieuws was wel dat ik een paar duizend euro verdiend had dus daar doen we het voor

      /   Reply  / 
  20. Edwin

    Dat slaat nergens op! Ik ken iemand die maar 6 uur per dag slaapt en die is inmiddels 88…

      /   Reply  / 
  21. Lotte

    Oudere mensen hebben minder slaap nodig dan jongeren. Dus op 88-jarige leeftijd zegt die 6 uur niet meer zo veel. Misschien sliep hij/zij vroeger wel 8 of 9 uur per nacht???

      /   Reply  / 
  22. Greet Sprong

    ach onzin

      /   Reply  / 
  23. onbekende

    dit is gewoon gelul.
    men heeft geen kans dat 110 procent op sterven leidt.
    maar meer kans op diabetes en hartkwalen.
    en is heel sjaggie.
    dus kunde beter eerst naar de dokter gaan.
    die weet wel een oplossing

      /   Reply  / 
  24. THANO

    WAT IS ME DAT ALLEMAAL . IK SLAAP ZEKER 12U PER DAG EN WORDT WAKKER OMDAT MIJN VROUW THUISKOMT EN ME AL GEBELD HEEFT IK VINDT SLAPEN GWN LEUK EN HET DOET DEUGD DACHT TROUWENS DAT SLAPEN GEZOND WAS ALLE SCHOONHEIDSLAAPJES DAN

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>