Bloeddruk daalt als temperatuur stijgt


Nu begrijp ik waarom het niet alleen leuk, maar ook heel verstandig is dat Nederlandse senioren massaal hun ‘oudedagen’ in Spanje doorbrengen. Warm, zonnig weer is goed tegen hoge bloeddruk!

Dat blijkt uit een Frans onderzoek waarin bijna 9000 ouderen (65+) lange tijd zijn gevolgd. Hun bloeddruk werd regelmatig gemeten en ook de temperatuur van de dag waarop werd gemeten, werd genoteerd.

Bij buitentemperaturen van minder dan 7,9 graden Celcius bleek de bovendruk 8.0 mmHg hoger dan bij een temperatuur van 21,2 graden Celsius.

Eén op de 3 deelnemers had in de winter last van een te hoge bloeddruk. Zomers was dit iets minder dan 1 op de 4. Bij deelnemers van 80 jaar en ouder waren deze verschillen het grootst.

Overigens denken de wetenschappers niet dat er een directe link is tussen buitentemperatuur en bloeddruk. Het is vermoedelijk vooral de zon die de bloeddruk laag houdt.

Bij blootstelling aan de zon, maakt het lichaam vitamine D aan. In eerdere onderzoeken is aangetoond dat een tekort aan vitamine D samenhangt met een te hoge bloeddruk.

Indirect speelt de temperatuur natuurlijk wel een rol, want juist de warme temperaturen zorgen ervoor dat ouderen vaker naar buiten gaan en dus voldoende vitamine D in hun lichaam hebben.

Bron: gezondheidsnet.nl

Lees ook:‘Vitamine D laat bloeddruk dalen’
Lees ook:Zonnen goed tegen diabetes en hartkwalen
Lees ook:Dagrecord hitte ruim gebroken
Lees ook:‘Extra vitamine D verlaagt de bloeddruk’
Lees ook:Insmeren, want het is de eerste warme dag dit jaar

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Bloeddruk daalt als temperatuur stijgt

 1. Theresa

  Vraag ik me toch af hoe het komt dat er zoveel mensen in het Middellandse Zeegebied een hoge bloeddruk hebben.
  Ik woon in Almeria en bijna al onze vrienden, Spanjaarden, gebruiken bloeddrukverlagers.

    /   Reply  / 
 2. Dick

  Ik woon nu 3 jaar in Thailand vanwege luchtvervuiling in Nederland. De warmte zorgt er voor dat kwalijke gassen opstijgen die verantwoordelijk zijn voor hgezondheidsklachten. Dat hele onderzoek is dus weer eens waardeloos.

    /   Reply  / 
 3. Sonja

  Maar krijg je daar ook een hoge bloeddruk van? Problemen met de luchtwegen kan ik me voorstellen, maar hoge bloeddruk???

    /   Reply  / 
 4. Marije

  Interessant om je bloeddruk dan wel te meten. De Omron bloeddrukmeters zijn kwalitatief de beste. Kijk eens op http://www.profilite.nl

    /   Reply  / 
 5. emilius

  persoonlijk ondervonden: als de temperatuur stijgt tegen de 30° aan zakt mijn bloeddruk wel degelijk een 10% boven de 30° bijna 20% en als het een dag later maar 20° is ,is hij weer normaal veel binnen of buiten heeft er niks mee te maken

    /   Reply  / 
 6. T

  Ik vraag me dan wel af hoe het komt dat met het weer nu in Nederland mijn bloeddruk weer gestegen is naar gevaarlijke hoogtes? Buiten zitten is voor mij juist funest gebleken waar in eerste instantie niets aan de hand was heeft een uurtje buiten zitten tot extreem hoge bloeddruk gerelateerd?? ben ik dan zo’n bijzonder geval of moeten we ons bewust zijn van tevens het klimaat die daar in dat land heerst in tegenstelling van Nederland?

    /   Reply  / 
 7. Kees

  Het is zonder meer waar dat de temperatuur invloed heeft.De een is er gevoeliger voor dan de ander. Drie maanden geleden bij de cardioloog bloeddruk gemeten: 215/95.Een week later naar Suriname vertrokken, was daar de grote droge tijd, temperatuur 35 graden Celsius. Bloeddruk: 120/60. Vlak voor terugkeer naar NL nog eens gemeten: 101/57.Nu weer in NL gemeten: 155/80.Ik kan hier in NL pillen vreten wat ik wil maar hier gaat de bloeddruk nooit omlaag.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>