‘Waarschuw voor risico verse jus d’orange’

Op verpakkingen van verse vruchtensappen, zoals jus d’orange, fruitsalades en kant- en-klaarsalades moet een waarschuwing komen. De kans op een voedselvergiftiging is bij het nuttigen van deze producten veel hoger dan bij bewerkte voedingsmiddelen. Daarvoor pleiten infectieziektenexperts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) in het Infectieziekten Bulletin.

Een toenemend aantal consumenten streeft naar gezonde voeding, maar wordt daardoor ook blootgesteld aan de infectierisico’s van verse voedingsmiddelen zoals ongepasteuriseerde vruchtensappen, kant-en-klaarsalades en fruitsalades, schrijven de experts.

Zo werden er in 2008 binnen twee weken 15 mensen ziek na het drinken van verse jus d’orange. Dat waren er twee keer zoveel als in heel 2007. Het sapje, afkomstig van één producent, was besmet met salmonella.

De experts vinden dat consumenten gewaarschuwd moeten worden voor deze risico’s. In de Verenigde Staten gebeurt dat al sinds 1998.

Zij vinden ook dat de microbiologische controle op verse sappen strenger zou moeten zijn en dat producenten gestimuleerd moeten worden om te innoveren met nieuwe technieken om micro-organismen in verse voedingsmiddelen te doden.

Verse vruchtensappen zouden een extra bewerking kunnen ondergaan door toepassing van koude pasteurisatiemethoden. Met deze methoden kan de houdbaarheidsduur verlengd worden, terwijl de smaak en voedingswaarde behouden blijft.

Bron: RIVM

Lees ook:Pure groente- en fruitsappen verhogen weerstand
Lees ook:Eerlijke informatie over voeding op de smartphone
Lees ook:Van Koningsbrugge zet zich in voor Orange Babies
Lees ook:Fruitdrankjes nauwelijks gezonder
Lees ook:Niet zo best: ‘We eten minder fruit en meer chips’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>