Nieuws over de Volendamse ziekte

Breaking news over de Volendamse ziekte! Een groep onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam hebben een nieuw gen ontdekt dat de erfelijke chronische longziekte PCD veroorzaakt. In Volendam komt deze ziekte best vaak voor, daarom noemen ze het ook de zogenoemde Volendamse ziekte.

Ongeveer 1 op de 15.000 tot 30.000 Nederlanders hebben de ziekte PCD. In Volendam is dat 1 op de 400. Waarom is dat hier hoger? Men zegt dat het hoge gemiddelde wordt veroorzaakt door het tamelijk gesloten karakter van Volendam. In de families die het vissersdorp in 1462 stichtten, kwam de ziekte toevallig relatief vaak voor. Sindsdien gebeurt het in Volendam geregeld dat mensen die in de verte verwant zijn samen kinderen krijgen.

PCH-2 is een andere benaming voor de Volendamse ziekte. Dit komt omdat de aandoening relatief veel voorkomt in Volendam. In deze gemeenschap die heel hecht is, trouwden mensen vaak met elkaar en als beide ouders gendrager zijn krijgt het kind de ziekte in een kwart van de gevallen. Bij de Volendamse ziekte verschrompelen de kleine hersenen heel langzaam.

 

Lees ook:Speciaal kinderwenspreekuur voor Volendammers
Lees ook:Helft van de Nederlanders heeft een chronische ziekte
Lees ook:12 jaar en al aan de coke
Lees ook:Genen ontdekt die ADHD veroorzaken
Lees ook:Kinderen bij je in bed laten slapen, is onveilig

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nieuws over de Volendamse ziekte

  1. John Blooser

    Het kan er toe leiden dat de hersenen uiteindelijk het formaat van de hersenen van een paling aannemen. Princess en ik wensen jantje en Co.veel sterkte toe.

      /   Reply  / 
  2. Johnny Blooser

    Het kan er toe leiden dat de hersenen uiteindelijk het formaat van de hersenen van een paling aannemen. Princess en ik wensen jantje en Co.veel sterkte toe.
    Antwoord op deze reactie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>