Is het verantwoord om ‘t eigen risico te verhogen?

prizeEen grote groep zorgklanten is voorzichtiger dan nodig met het verhogen van het eigen risico. Daardoor missen zij een besparing op de zorgverzekering die jaarlijks kan oplopen tot €300,-.* Dat stelt zorgvergelijker PrizeWize.nl op basis van dagelijkse vragen van klanten.Vooral jongvolwassenen die af en toe naar de fysiotherapeut of tandarts gaan maar verder geen zorg gebruiken, kunnen een hoger eigen risico overwegen volgens PrizeWize.nl.

Geen eigen risico voor fysio

Deze groep is er zich niet bewust van dat het eigen risico niet geldt voor zorg uit de aanvullende verzekering – en dus ook niet voor veelvoorkomende zorg als de fysiotherapeut en tandarts. Dat het eigen risico ook niet geldt voor een bezoek aan de huisarts, is beter bekend.

Eigen bijdrage

Daarnaast wordt het eigen risico vaak verward met de eigen bijdrage, het bedrag dat een zorgklant meebetaalt aan sommige medicijnen, zorgverleners of hulpmiddelen als gehoortoestellen. De eigen bijdrage telt niet mee voor het eigen risico. Als een patiënt een medicijn van € 10,- bestelt en daar een eigen bijdrage van 25% ofwel €2,50 betaalt, wordt alleen de overige 75% die de zorgverzekeraar vergoedt van het eigen risico afgetrokken.

Financiële buffer

‘Deze groep verbruikt statistisch gezien geen of heel weinig eigen risico. Door het eigen risico op te hogen, kun je tot €300,- op jaarbasis besparen. Dat loopt flink op voor alle jaren dat je niets mankeert. Het is wel verstandig om een financiële buffer achter de hand te hebben,’ zegt Hans de Kok, directeur van PrizeWize.nl.

Het eigen risico van 360,- is verplicht voor iedere Nederlander. Als een zorgklant kiest voor een eigen risico van 860,- en daardoor jaarlijks €300,- minder premie betaalt, blijft er feitelijk nog 200,- over dat hij maximaal extra betaalt, mocht hij zijn eigen risico volledig verbruiken.

* Dit bedrag is het maximale verschil tussen een eigen risico van € 360,- en € 860,- op alle basisverzekeringen voor 2014. Het betreft de basisverzekering van ONVZ.

Over PrizeWize

PrizeWize is de vergelijkingssite voor energie, internet/tv/telefonie en schade- en zorgverzekeringen, voor de consument en mkb’er. Met een transparant en onafhankelijk vergelijkingssysteem, zorgt PrizeWize ervoor dat de bezoeker altijd het beste advies krijgt, passend bij zijn situatie en wensen. PrizeWize, sinds 2008 actief, is opgericht door Hans de Kok en Niels Brolman.  PrizeWize is onder andere marktleider op het gebied van energievergelijkingen. Sinds 2012 is PrizeWize ook actief in Duitsland.

Lees ook:Fysiotherapeut wordt volgend jaar mogelijk fors duurder
Lees ook:Kwart van de Nederlanders mijdt zorg in 2012
Lees ook:‘Eigen risico stijgt volgend jaar naar 400 euro’
Lees ook:Mag je overstappen met een betalingsachterstand op je zorgverzekering?
Lees ook:Een extreem lage basispremie: goedkoop of duurkoop?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>