Doedelzakspelers kunnen ernstig ziek worden

zakje

Heel verdrietig nieuws, maar een doedelzak met flink veel schimmels blijkt een Britse zestiger fataal te zijn geworden. Dat melden artsen in het vakblad Thorax. Wie zijn doedelzak niet schoon en droog houdt, riskeert een levensgevaarlijke ‘doedelzaklong’, waarschuwen ze.

De artsen halen een 61-jarige doedelzakspeler aan die twee jaar geleden met ernstige ademnood en een droge hoest in het ziekenhuis kwam. De longblaasjes van de Brit waren toen chronisch ontstoken. Zijn doedelzak, waarin een woud van schimmels welig woekerde, bleek de boosdoener. Die ontdekking mocht echter niet meer baten. De man overleed uiteindelijk aan ernstige longschade.

Allergische alveolitis, zoals de doodsoorzaak luidde, was tot dusver alleen geconstateerd bij vogelliefhebbers en mensen die op hun werk vaak met schimmels in aanraking komen. Artsen spraken daarom wel van de papegaaienziekte, de duivenmelkerslong of de kaasmakerslong. Nu blijken ook blaasmuzikanten gevaar te lopen, schrijven de onderzoekers in Thorax.

Lees ook:Ontdekking nieuwe ‘allergie-cellen’
Lees ook:‘Allergie voor cashewnoten ernstiger dan voor pinda’
Lees ook:Schimmels in huis kunnen kankerverwekkend zijn
Lees ook:Vaccin tegen astma weer stapje dichterbij
Lees ook:ME/CVS voor eerst als doodsoorzaak vastgesteld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>