Is melkvet nou wél of niet ongezond?


In melk zit vet, verzadigd vet. Nou is het zo dat onverzadigde vetten over het algemeen als ongezond worden gezien. Maar de melkindustrie denkt daar – hoe verrassend – heel anders over.

Verzadigde vetzuren uit melk zijn niet allemaal ongezond, meent de European Dairy Association (EDA) die onlangs in samenwerking met de Deense zuivelorganisatie DDB een congres in Kopenhagen organiseerde over verzadigd vet.

In Denemarken is er namelijk een wetsvoorstel ingediend voor een verzadigd vet tax. Ook het EU EU-voedselagentschap EFSA hanteert een voorlopig advies om de inname van verzadigd vet zo laag mogelijk te houden.

De zuivelindustrie zit daar natuurlijk helemaal niet op te wachten en dus is het tijd voor een tegenaanval!

Voornaamste conclusie van het congres is volgens de EDA dat er geen overtuigend bewijs is voor de negatieve effecten van verzadigde vetzuren uit melk. Sommige vetten zouden zelfs gunstige effecten hebben.

Nou is zo’n conclusie natuurlijk heel aardig, maar hoe serieus moeten we die onderzoeken nemen als ze door de zuivelindustrie worden gedaan?

Maar goed,  ze pleiten voor meer onderzoek om tot een weloverwogen advies te komen voor de inname van verzadigde vetzuren. Laten we ze daarom maar het voordeel van de twijfel geven…

Bron: evmi

Lees ook:Melk is écht goed voor elk
Lees ook:Vetcampagne Voedingscentrum boekt resultaat
Lees ook:Melk verlaagt kans op hart- en vaatziekten wél
Lees ook:Minder slecht vet in chips
Lees ook:Kleine aanpassingen in voedingspatroon hebben meeste effect

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>