Melk verlaagt kans op hart- en vaatziekten wél

Melk leidt bij gezondheidswetenschappers altijd weer tot een interessante discussie. Hoe gezond is melk? Verlaagt melk het risico op hart- en vaatziekten? Wetenschappers van de Wageningen Universiteit durfde zich vorig jaar niet aan harde uitspraken te wagen. De zuivelindustrie durft dat – logisch zou je zeggen – wél.

Melk reduceert wel degelijk de kans op hart en vaatziekten, blijkt uit recente meta-analyses van de Deense professor Arne Astrup, hoofd van het departement Humane Voeding van de faculteit Wetenschappen aan de Universiteit van Kopenhagen.

Hij heeft meer dan 800 wetenschappelijke publicaties en meer dan 400 publicaties in vaktijdschriften op zijn naam staan.

Volgens Astrup moeten voedingsmiddelen als geheel worden bekeken en niet worden beoordeeld op een bepaalde voedingsstof. Het is volgens hem bijvoorbeeld verkeerd om  te concluderen dat, omdat zuivel veel verzadigde vetzuren bevat en verzadigde vetzuren slecht zijn voor de gezondheid, zuivel ook slecht is voor de gezondheid.

Samen met een aantal collega’s deed hij recent een aantal meta-analyses, gebaseerd op data van observatiestudies. Daaruit blijkt dat het effect van een levensmiddel op het risico op hart- en vaatziekten niet uitsluitend kan beoordeeld worden op basis van de hoeveelheid verzadigd vet in het levensmiddel.

‘Zo hebben zwarte chocolade en kaas een hoog gehalte verzadigde vetzuren, maar onderzoek toont aan dat deze voedingsmiddelen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes deed afnemen wanneer ze worden geïntegreerd in een evenwichtig dieet’, stelt de Deense professor.

Dat geldt ook voor melk. Volgens Astrup worden we al decennialang om de oren geslagen met beweringen dat consumptie van zuivelproducten – en vooral dan van boter – door hun hoog gehalte aan verzadigde vetzuren, het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

‘Complete desinformatie en misleiding’, zo stelde prof Arne Astrup onlangs op de jaarvergadering van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie BCZ. ‘Recente meta-analyses, gebaseerd op gegevens van observatiestudies, tonen immers aan dat hoge melkinname eerder geassocieerd kan worden met een gereduceerd risico op hart- en vaatziekten.’

Bron: landbouwleven.be

 

Lees ook:Melk is écht goed voor elk
Lees ook:Onderzoek naar gezondere melk uit Friesland
Lees ook:Is melkvet nou wél of niet ongezond?
Lees ook:Kaas en melk niet schadelijk voor je hart
Lees ook:Melk is goed voor je hart

1 Reacties // Reageer

One thought on “Melk verlaagt kans op hart- en vaatziekten wél

  1. AB

    Tja, lastig om te weten wie je nu moet geloven. Zeker met die commerciële belangen. Soms werkt het boerenverstand nog het best.

    Ik vind melk lekker, het lijkt me gezond, dus ik blijf het gewoon drinken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>